Η ΕΕ “παγώνει” δόση 19 δισ. ευρώ προς την Ιταλία από τα κονδύλια το NextGenerationEU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) “πάγωσε” μια ληξιπρόθεσμη δόση 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια για τις επιπτώσεις της πανδημίας για την Ιταλία, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις προσπάθειες της Ρώμης να επιτύχει τους “στόχους και το ορόσημο” που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει το χρήματα.

Η Ιταλία και η Κομισιόν “συμφώνησαν να παρατείνουν τη φάση αξιολόγησης κατά ένα μήνα για να επιτρέψουν στις υπηρεσίες

της Κομισιόν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές της τεχνικής… επαλήθευσης”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Η δόση των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ σχετίζεται με τους 55 στόχους και ορόσημα στο σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία της Ιταλίας που υποτίθεται ότι θα επιτυγχάνονταν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες αναμενόταν αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο επιπλέον χρόνος σημαίνει ότι η Ιταλία έχει τώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου για να πείσει τις Βρυξέλλες να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Η Ρώμη έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής σχεδόν 67 δισεκατομμύρια ευρώ από τα περίπου 200 δισεκατομμύρια που πρόκειται να λάβει έως το 2026, εξαρτώμενη από την επίτευξη των πολιτικών συνταγών των Βρυξελλών.

Τρία μέτρα του Σχεδίου Ανάκαμψης που εγκρίθηκαν από τον προκάτοχο της Μελόνι, Μάριο Ντράγκι “υπόκεινται σε περαιτέρω αξιολόγηση”, ανέφερε η δήλωση, επισημαίνοντας τη μεταρρύθμιση των επιχειρηματικών αδειών για τη διαχείριση των λιμανιών της χώρας .

Η Επιτροπή προτείνει τον περιορισμό της μέγιστης διάρκειας αυτών των παραχωρήσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για τις επιπτώσεις της COVID-19 και η επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες είναι μία από τις κύριες προκλήσεις για τη δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο. Η Ρώμη είναι επιλέξιμη για επιπλέον 34 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, ποσό που χωρίζεται σε δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να εκπληρώσει και τους 96 στόχους που έχουν τεθεί για φέτος.

Για να αποκτήσει κάποια ευελιξία, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για να αντικαταστήσει ορισμένα έργα από το αρχικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει μέχρι την προθεσμία του 2026. Αυτά θα αντικατασταθούν με λιγότερο φιλόδοξα προγράμματα που μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως, ενώ τα αρχικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από χωριστά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να δαπανηθούν έως το 2029.

Η Ιταλία καθυστερεί επίσης στο να χρησιμοποιήσει πραγματικά τα κεφάλαια που έχει λάβει. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε το 2021 προέβλεπε να δαπανηθούν περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά έως το 2022, αλλά αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε επανειλημμένα προς τα κάτω και ο τελευταίος ορίστηκε σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα