ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 6-12 ΜΗΝΩΝ

Μεταβατική περίοδο 6 έως 12 μηνών με μειωμένη επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διεκδικεί η Ελλάδα, όπως δήλωσε στο Reuters o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

“Η Ελλάδα επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο, διάρκειας το πολύ ενός έτους, με ήπια επιτήρηση από τους δανειστές

της”, αναφέρει ο υπουργός.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει με λεπτομέρεια τους σχεδιασμούς και τους στόχους της Αθήνας για την μετά το μνημόνιο εποχή, η οποία ξεκινά από το επόμενο έτος, 2015.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως τα σχέδια εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Το μαξιλάρι αυτό θα μοιάζει με την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων»στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός μνημονίου στους οποίους έχουν συνηθίσει οι Έλληνες, υποστήριξε. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

[UPD]Σε διάψευση δημοσιεύματων που ανέφεραν ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ντάισελμπλουμ ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει μέσω της εκπροσώπου τύπου η οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να εξετάσει την επιμήκυνση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας.

«Δεν είναι αλήθεια πως στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «αναληθή» δημοσιεύματα.

«Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος» κατέληξε η εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έφεραν τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναφέρεται στο ενδεχόμενο συνέχισης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος της τρόικας προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.

«Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑTο μνημόνιο θεσμικά λήγει στο τέλος του έτους, οπότε από πλευράς ΕΕ πρέπει να υπάρξει μία συνέχεια μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.«Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» αναφέρει σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.Στην παράγραφο για το θέμα της Ελλάδας, επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.Ακόμη, γίνεται λόγος για την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνεται ότι η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου. «Αυτή η δόση (σ.σ. 1,9 δισ. από τον EFSF) θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής» και μετά από «μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή» του μνημονίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα