Γ. Ντάισελμπλουμ: Μετά την αξιολόγηση θα δούμε τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο του έχει γίνει αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και για τις χρήσιμες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας στο Παρίσι, δήλωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη χώρα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρόνιας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF σημείωσε ότι διατέθηκε 1 δισ.

ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου υπάρχει ακόμα ένα ποσό 1,8 δισ. ευρώ που απομένει να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Eurogroup θα εξετάσει τη νέα παράταση στους στόχους της Γαλλίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τα σχέδια της Γαλλίας να αναβάλει τη συμφωνημένη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της, αφού πρώτα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους, που περιλαμβάνει και το μέγεθος του ελλείμματος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου.

“Βρισκόμαστε στην αρχή της διαπραγμάτευσης, πρέπει να δούμε το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2015 και μετά θα μπορούμκε να πούμε αν η Γαλλία είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αναβάλει για δύο χρόνια έως το 2017 τη μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3%, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αναβάλλοντας για μετά από τρία χρόνια μία προθεσμία που έληγε το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα