EUROGROUP: “Ναι” στη λίστα Βαρουφάκη – Παράταση 4 μηνών – Λεφτά μετά την αξιολόγηση

[UPD] “ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΣΤΗ 4ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ – ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ – Πριν από λίγο εγκρίθηκε από το Eurogroup που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στους ευρωπαίους εταίρους κι έτσι δίνεται το “πράσινο φως” στην 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης το Eurogroup εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί

περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.»

Από έξι κοινοβούλια θα περάσει η συμφωνία μετά το Eurogroup

Μετά την έγκριση από το Eurogroup, τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν έξι εθνικά κοινοβούλια, εκτός του ελληνικού.

Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονιας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.

Κομισιόν: “Επαρκώς περιεκτική” η ελληνική λίστα

Ως “επαρκως περιεκτική” χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η ελληνική πλευρά στον πρόεδρο του Eurogroup.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis και ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici αναφέρουν ότι: «Κατά την άποψη της Κομισιόν, η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως προβλέπεται από το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του».

Επίσης σημειώνεται ότι «οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν εξετάσει προσεκτικά τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που απεστάλησαν σε εσάς χθες ως πρόεδρος του Eurogroup. Είχαν προηγηθεί εποικοδομητικές ανταλλαγές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα των άλλων θεσμών».

“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, μέσω της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων, καθώς και για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Η Κομισιόν ξεχωρίζει επίσης τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της, θα γίνεται σε κάθε περίπτωση σεβαστή.

Περαιτέρω περιγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς και σε άλλους βασικούς τομείς αναμένεται να δοθεί και να συμφωνηθεί πριν τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με δήλωση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Η Επιτροπή προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για να επεξεργαστεί αυτά που προς το παρόν θεωρούνται γενικές δεσμεύσεις και να τα μετατρέψει σε σαφείς δράσεις πολιτικής”, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι νέο μνημόνιο η λίστα μεταρρυθμίσεων – Λεφτά μετά την αξιολόγηση του προγράμματος

Δηλώσεις αναφορικά με την λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για έγκριση στην Κομισιόν έκανε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε αυτές τονίζει πως “λίστα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία” αλλά και πως χρήματα θα πάρει η Ελλάδα “μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης”.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «τώρα την εξετάζουμε» (σ.σ. την λίστα), ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «Θα σας ενημερώσουμε».

Ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, επισήμανε όμως ότι η σχετική λίστα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και πως θα χρειαστεί χρόνος για να εξειδικευθεί.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ:

Ξέρω μόνο μια χώρα που έκανε υπουργικό για το ενδεχόμενο Grexit, και ήταν η ΒρετανίαΣυμφωνώ με τους Draghi και Juncker ότι το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζιΛεφτά θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσηςΗ Ελλάδα είναι πολύ “σοβαρή” αναφορικά με τις μεταρρυθμίσειςΗ λίστα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνίαΕξετάζουμε την επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεωνΔεν υπήρξε καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά στην αποστολή της λίστας
Keywords
Τυχαία Θέματα