Φινλανδία: Νίκη Σοσιαλδημοκρατών

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα.

“Είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης” είπε με λύπη ο Σίπιλα, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν το 19% των ψήφων και προηγούνται του

Κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού (συντηρητικοί, 16,7% του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Πέτερι Όρπο)

Στην τρίτη θέση έπεται το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού, Γιούχα Σιπίλα, με ποσοστό 15,4%, ενώ ακολουθεί το εθνικιστικό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» με 15,1%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, πρωθυπουργός της χώρας θα αναδειχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άντι Ρίνε, 56 ετών, ένας συνδικαλιστής που πήρε τα ηνία του κόμματος το 2014.

Ο Ρίνε έχει χαρακτηρίσει τη μεταναστευτική στάση του κόμματός του ως τη «μέση οδό», στηρίζοντας την μετανάστευση που σχετίζεται με θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού της Φινλανδίας, αλλά τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων και για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως κάνει μέχρι τώρα η χώρα.

Ο Ρίνε είπε προεκλογικά ότι θα αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα