ΕΝΣΤΟΛΟΙ: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για μισθούς και αναδρομικά

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η λύση που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύει αφενός να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους, αλλά παράλληλα να περιοριστεί ο δημοσιονομικός «εκτροχιασμός». Ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε την Παρασκευή τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, προκύπτει η δυνατότητα οι αμοιβές των ένστολων να μην επιστρέψουν εκεί.

Τι προβλέπεται να γίνει

«Ηπιότερες» περικοπές σε σχέση με αυτές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012. Για παράδειγμα, αν ο νόμος όριζε τότε μείωση βασικού μισθού 15%, αυτή θα περιοριστεί τώρα κάτω από το 10%. Κατάρτιση νέου μισθολογίου, τόσο για ένστολους όσο και για δικαστικούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.«Κούρεμα» του συνολικού ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ οι ένστολοι.Συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 27,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ. Συμψηφισμό ποσού που φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ για τις καταβολές που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για προαγωγές, παρότι τυπικά αυτές είχαν «παγώσει» με νόμο.Αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αν όμως οι ένστολοι αποδεχθούν το «κούρεμα» των αναδρομικών, είναι πιθανό να καταβληθούν συντομότερα. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2015 το αργότερο.
Keywords
Τυχαία Θέματα