Τσακαλώτος: “Κλείσαμε σε όλα” – Πέμπτη ψηφίζουμε – Ντάισελμπλουμ: Δευτέρα πληρώνουμε 10+2 δισ.

Τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να καταβάλει τα 10+2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group,

η οποία αναγνώρισε την πρόοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

upd: Και τώρα…τρέχουμε! Σε επώδυνο συμβιβασμό τα ξημερώματα οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών. Αποχωρώντας στη 01:30 το πρωί από τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως “κλείσαμε σε όλα”. Προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν διαδικασίες (EWG, ESM, Βουλή).

Έκλεισε το deal κυβέρνησης – δανειστών

Και τώρα…τρέχουμε! Κλείνει το deal κυβέρνησης – δανειστών μετά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Σε επώδυνο συμβιβασμό τα ξημερώματα οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών. Συμφωνήθηκε προστασία για το 25% από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πολύ αυστηρά κριτήρια για επιπλέον 35%

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση για την Ελλάδα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ συν τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.

Δεν απέκλειαν αργά το βράδι της Δευτέρας κυβερνητικές πηγές, η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνει σήμερα, αφού πει το “ναι” το Euro Working Group, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. .

Σήμερα Τρίτη λοιπ’ον, με τη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, το οποίο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντας θα ψηφιστεί, το πιθανότερο, την Πέμπτη, οπότε την Παρασκευή, είναι δυνατή η συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το πολυνομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει, τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη»), τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, το νομοθέτημα για τα μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τώρα σχεδιάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης των συγκεκριμένων δανείων.ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία στρώματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το 25% των δανειοληπτών (άγνωστο σε ποιον απόλυτο αριθμό παραπέμπει το ποσοστό) θα προστατευθεί πλήρως. Το υπόλοιπο 30-35% θα έχει τη δυνατότητα μερικής προστασίας. Οι δανειστές ζητούν τα επιπλέον κριτήρια που θα ξεχωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση όμως και με βάση αυτά τα κριτήρια την απόφαση για την ένταξη στο νομό Κατσέλη θα λαμβάνει το δικαστήριο.

Σημείο τριβής αποτελεί το ποιος θα αναλαμβάνει την είσπραξη για τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 δισ. (τράπεζα ή fund).

Keywords
Τυχαία Θέματα