Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Minas

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο διάσημος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Minas.

Την είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω του Facebook: «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον Μηνά. Τον δικό μας Μηνά. Τον σύζυγο, τον πατέρα, τον ανήσυχο καλλιτέχνη. Το μεγάλο του ταξίδι ξεκινά με ένα λευκό χαρτί και ένα μολύβι. Τα άστρα ανατέλλουν και δυουν στις ίδιες θέσεις. Τα “άστρα” του Μηνά τώρα λάμπουν ακόμη περισσότερο καθώς βρήκαν
τη θέση για την οποία δημιουργήθηκαν: τον ουρανό. Εκεί ανήκουν πλέον και δε θα δυσουν ποτέ».

Ο Μηνάς Σπυρίδης γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία και από μικρή ηλικία λάτρευε το σχέδιο.

Όταν ήταν μόλις 15 ετών δημιούργησε τα πρώτα του κοσμήματα, ενώ είναι ο μοναδικός Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που έχει τιμηθεί διεθνώς.

Τα έργα του έχουν φιλοξενηθεί στη μεγαλύτερη έκθεση της Νέας Υόρκης.

Στα 30 του ταξίδεψε στην Αμερική όπου έζησε και εργάστηκε για 11 χρόνια, δημιουργώντας κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι και ασήμι χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει πολύτιμους λίθους.Το 1980, έφερε το στούντιό του στην Αθήνα και ξεκίνησε την περιορισμένη παραγωγή υπογεγραμμένων κομματιών που γίνονταν ανάρπαστα.Το 1983 ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον βιομηχανικό σχεδιασμό και αξιοποίησε τις μηχανολογικές του δεξιότητες για την βελτίωση του εργαστηρίου του.Από το 1986 αφιερώνεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ανεγείρει ένα εκπληκτικό σπίτι στην Μύκονο.Το 1987 σχεδιάζει το μπαρ Astra στη Μύκονο και μια νέα κολεξιόν ενώ το 1990 δημιουργεί έπιπλα και έργα από μάρμαρο, ξύλο και ανοξείδωτο ατσάλι.Από την συνεργασία του με τον George Jensen το 1992 προκύπτει μια νέα κολεξιόν από ασήμι και χρυσό. Το 1996 παρουσιάζει το έργο του στην Κοπεγχάγη, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνης της χρονιάς.Ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στην Μύκονο το 1998, το 1999 κάνει εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι ενώ το 2005 ανοίγει το εμβληματικό του κατάστημα στην Αθήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα