Β.ΣΟΪΜΠΛΕ: Εύσημα αλλά και …συστάσεις – “Μη συνεχίζετε την συζήτηση για το κούρεμα, δεν σας συμφέρει”

Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ανέφερε πως το υψηλό κόστος δανεισμού δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά εμφανίστηκε βέβαιος πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη ανεξάντλητο δυναμικό.

Σε ότι

αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών συνέστησε να “μη συνεχίζετε την συζήτηση περί κουρέματος, δεν είναι προς όφελός σας. Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας”.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πως η Ελλάδα και οι πολίτες της περνούν χαλεπούς καιρούς και ανέφερε μάλιστα πως πριν από 10 χρόνια ήταν οι Γερμανοί οι “ασθενείς” της Ευρώπης.

Ακόμη, στήριξε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της και πως έχουν μειωθεί οι ανισορροπίες. “Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σε μια από τις πολλές αναφορές στον ρόλο των επιχειρήσεων στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών σημείωσε πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να ανοίξουν οι αγορές ενώ τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στουρνάρας: “Όσα μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ’όσα μας χωρίζουν”

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καλωσορίζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ινστιτούτου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hilton, με τη συμμετοχή του Γερμανού αξιωματούχου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι για την Ελλάδα η κρίση είναι μία ευκαιρία να ξεπεράσει τα προβλήματα της.Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η ρευστότητα στην οικονομία θα αποκατασταθεί τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.«Η Ελλάδα, με το πρόγραμμα που εφαρμόζει, συμβάλει στην καθιέρωση της ευρωζώνης», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται πλέον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να γίνουν, μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις για τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχει η γερμανική πλευρά. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο γερμανός υπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton.

Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε θα συνομιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ απαγορεύονται με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας ενώ θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης του υπ.Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Πάντως, αριστερές οργανώσεις ανακοίνωσαν συγκέντρωση κατά του κ. Σόιμπλε στις 6:30 σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος.Εν τω μεταξύ, από τις 9:30 το πρωί θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.Επιπλέον, τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί.

“Ξεκόβει” τα περί κουρέματος από νωρίς

Μήνυμα στήριξης αλλά και μια …προειδοποίηση φρόντισε να στείλει λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.

Ξεκαθαρίζει λοιπόν, για να μην υπάρχουν …παρεξηγήσεις ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κούρεμα στο ελληνικό χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπογράμμισε το γεγονός ότι ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» στις αγορές, θα προκαλούσε αναστάτωση στις αγορές. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά το 2020.«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, απόδειξη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ακόμη και στην περίπτωση κοινωνικών αντιδράσεων.Δήλωσε ακόμη: «η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον μια καλύτερη οικονομική ανάπτυξη». Σχετικά με την τουριστική κίνηση φέτος επισήμανε ότι «η τρέχουσα τουριστική σεζόν είναι καλύτερη από την περσινή και θα ήταν κρίμα εάν γενικές απεργίες ή παρόμοιες ενέργειες έθεταν αυτή την εξέλιξη σε κίνδυνο».Η Ελλάδα, είπε, «έχει βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγές της προς τρίτες χώρες, πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα και όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει μια υπερδιογκωμένη δημόσια διοίκηση και δεν γίνεται αυτό να αλλάξει εάν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα προσαρμογής». «Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Ελλάδα», λέει στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε, «είναι να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Οι προσπάθειες αποδίδουν και θα συνεχίσουν να αποδίδουν».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ BANKWARS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΔΩ: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ κ. ΣΟΪΜΠΛΕ
Keywords
κουρεμα, συζητηση, γιάννης στουρνάρας, ελλαδα, σόιμπλε, στουρναρας, hilton, συμμετοχή, τραπεζες, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, χατζηδακης, αθηνα, μετρο, συνταγμα, τραμ, χρεος, ισχύ, απεργιες, καλημερα, κινηση στους δρομους, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργια μετρο, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, γιάννης στουρνάρας, αποτελεσματα, χωρες, γερμανια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τηλεοραση, hilton, άφιξη, βιωσιμη αναπτυξη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διοικηση, δρομολογια, δυναμικο, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, υπηρεσιες, ομιλια, καλημερα, κεφαλαιο, κινηση, μαξιμου, μεγαρο μουσικης, ξενοδοχειο, οφελος, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ρυθμισεις, ρολο, σεζον, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σόιμπλε, ισχύ, αγορες, εξαγωγες, σωστο, θετικα
Τυχαία Θέματα