Alpha Bank: Aναγκαίο να βγει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στο 2014

Πληθαίνουν τα καλά νέα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, παρά τις όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξεκλιξεων.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό της χώρας, που από μόνο του προοιωνίζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον. Έτσι, η απασχόληση

αυξάνει εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες.
Αν και οι συνθήκες απασχόλησης μπορεί να μην είναι οι καλύτερες δυνατές στην βαθιά ύφεση που διέρχεται η οικονομία μας, το γεγονός παραμένει ότι αποκαθίστανται σταδιακά όροι και προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι να γίνονται και πάλι παραγωγικοί, να αποκτούν εξειδικεύσεις και να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο η απασχόληση κατέγραψε μεγάλη αύξηση σε μηνιαία βάση για 2ο συνεχή μήνα και μάλιστα εκτός της τουριστικής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα ροών απασχόλησης ΕΡΓΑΝΗ και από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν σαφώς σημαντική αύξηση των προσλήψεων και της απασχόλησης στο 1ο 6μηνο του 2013. Επιπλέον, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για ουσιαστική επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ της χώρας από το 2ο 3μηνο του 2013.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων (15-74 ετών) αυξήθηκε αισθητά κατά 76,9 χιλ. άτομα τον Απρ.2013, μετά την αύξησή τους κατά 14,9 χιλ. άτομα και τον Μάρτ.2013, με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στις 3.656,3 χιλ. τον Απρ.2013, έναντι 3.579,4 χιλ. τον Μάρτ.2013 και 3.564,5 χιλ. τον Φεβρ.2013. Σε ετήσια βάση ο αριθμός των απασχολούμενων σημείωσε πτώση κατά -4,1%,έναντι της μεγαλύτερης πτώσης του κατά -6,0% τον Μάρτ.2013 και κατά -7,8% τον Απρ.2012. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, επιβεβαιώνει την αύξηση της απασχόλησης που παρατηρείται στους ίδιους μήνες με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αύξηση της απασχόλησης, κατεγράφη νέα αύξηση της ανεργίας στις 1.390,8 χιλ. τον Απρ.2013 (27,6% του εργατικού δυναμικού), από 1.321,0 χιλ. τον Μάρτ.2013. Αυτή η αύξηση της ανεργίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο. Πουθενά δεν αναφέρθηκε η εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης κατά 77 χιλ. άτομα τον Απρ.2013, που, ωστόσο, είναι το κύριο θέμα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα στην τρέχουσα περίοδο.

Αυτή η μεγάλη αύξηση της απασχόλησης δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση της ανεργίας, διότι συγχρόνως κατεγράφη μια εντυπωσιακή αύξηση του εργατικού δυναμικού της χώρας κατά 146,7 χιλ. άτομα μέσα σε ένα μήνα, τον Απρ.’2013. Έτσι, το εργατικό δυναμικό της χώρας ανήλθε στα € 5.047,1 χιλ. άτομα τον Απρ.’13 και ήταν αυξημένο κατά 1,65% (82,3 χιλ. άτομα) έναντι του Απρ.2012 και κατά 2,0% έναντι του 2009.

Σε σχέση με την εντυπωσιακή αύξηση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα τον Απρ.2013 θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολό της αυτή η αύξηση προήλθε από αντίστοιχη μείωση του μη ενεργού πληθυσμού που μειώθηκε επίσης κατά 146,6 χιλ. άτομα τον Απρ.2013.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 150 χιλ άτομα που ήταν εκτός αγοράς εργασίας τον Μάρτ.’13 εισήλθαν ομαδικά στην αγορά εργασίας τον Απρ.’13.

Επομένως, αυτό που παρουσιάζεται ως αύξηση της ανεργίας τον Απρ.2013 είναι το γεγονός ότι κάποια άτομα που δήλωναν ότι ήταν εκτός αγοράς εργασίας τον Μάρτ.2013, ξαφνικά τον Απρ.2013 δήλωσαν ότι ψάχνουν για εργασία. Αυτή η εξέλιξη είναι μάλλον ενθαρρυντική για μια χώρα στην οποία το ποσοστό του πληθυσμού που χαρακτηριζόταν ως μη ενεργός ήταν έως πρόσφατα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Η αύξηση της απασχόλησης και του ποσοστού ανεργίας συνοδεύεται από μεταβολές στη σύνθεση των ανέργων. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι τον Απρ.2013 μειώθηκε σημαντικά στο 57,5% το ποσοστό ανεργίας των νέων στο κλιμάκιο ηλικιών 15-24 έτη, από 58,3% τον Μάρτ.2013 και από 64,2% τον Φεβρ.2013., έναντι 51,1% τον Απρ.’12 και 43,5% τον Απρ.’11. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος από την αύξηση της απασχόλησης τον Μάρτ.’2013 και τον Απρ.’2013 αφορά την ένταξη στην αγορά εργασίας νέων 15-24 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, από πολλές πλευρές παρουσιάζονται τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στη χώρα σταθεροποιείται σταδιακά πριν ακόμη η χώρα εξέλθει από τη μεγάλη ύφεση που καθήλωσε κάθε μορφή παραγωγικής δραστηριότητας στα τελευταία τρία έτη.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογίκευση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία έτη και αποκαλύπτει τις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν για ταχύτερη από ότι αναμενόταν έως σήμερα αύξηση της απασχόλησης με την ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζει η Alpha Bank

Ταυτόχρονα, στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής γίνονται σημαντικά βήματα προόδου στην πορεία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν ήδη περικοπεί σημαντικά σε μόνιμη βάση ενώ, λόγω της μεγάλης ύφεσης, τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται σε καθοδική πορεία, παρά τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους συνεπείς φορολογουμένους.
Με την ανάκαμψη της οικονομίας και, εφόσον δεν αρχίσουν πάλι οι προσλήψεις και οι σπατάλες, και εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν εντυπωσιακά, οδηγώντας σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού και αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές είναι κενή περιεχομένου. Μια χώρα που διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα σε μόνιμη βάση είναι σε θέση να δανείζεται τα σχετικώς μικρά ποσά που απαιτούνται (γύρω στα €8-10 δισ. τον χρόνο σε χρεολύσια από το 2016 και μέχρι το 2050), ακόμη και με υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές μέσα στο 2014, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, διότι το 2015 τα χρεολύσια ανέρχονται σε €16 δισ. περίπου και δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την Τρόικα.

Αν και το δημόσιο θα μπορούσε να δανεισθεί το ποσό αυτό με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες, κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό στο βαθμό που θα στερούσε ισόποση τραπεζική χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, σε μια φάση που η οικονομία επιβάλλεται να ανακάμψει.
Το θέμα λοιπόν, είναι να πετύχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, και όχι να αναζητούμε μαγικές λύσεις χρηματοδότησης, ζητιανεύοντας για ελάφρυνση του χρέους, που διαιωνίζει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας-παρία στην διεθνή κοινότητα, εκτιμά η Alpha Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα