ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987: ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ

Περασμένα μεγαλεία! Ιούνιος 1987, εποχή που η Ελλάδα δεν είχε πέσει στα δίχτυα τω μνημονίων και στα χέρια των μαθητευόμενων μάγων της πολιτικής. Η 14η Ιουνίου του 1987, με τον άθλο της Εθνικής Ομάδας του μπάσκετ, που κέρδισε τη μεγάλη τότε ομάδα της ΕΣΣΔ στον τελικό του ευρωμπάσκετ στην Αθήνα,

θα μείνει στις μνήμες όλων όσοι είχαν την τύχη να τη ζήσουν.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνου του άθλου, ο Νίκος Γκάλης, με ανάρτηση του στο facebook θυμήθηκε το έπος της Εθνικής. «Τριάντα χρόνια από τη μεγαλύτερη αθλητική στιγμή της καριέρας μου και και όλων των συμπαικτών μου», έγραψε.

«14 IOYNIOY 1987 – 14 IOYNIOY 2017

Κι όμως πέρασαν 30 ολόκληρα Χρόνια!

30 Χρόνια από τη μεγαλύτερη αθλητική στιγμή της Καριέρας μου και πιστεύω και όλων των συμπαικτών μου! Όλοι μέσα στην ομάδα νιώσαμε υπέρτατη χαρά και ευτυχία βλέποντας εκατομμύρια Ελλήνων να ξεχύνονται στους δρόμους και να πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Κορυφής της Ευρώπης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με αυτήν την επιτυχία μας βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε το μπάσκετ εθνικό μας άθλημα και να φέρουμε στα γήπεδα νέα παιδιά που συνεχίζουν τις επιτυχίες μας σε εθνικό και ομαδικό επίπεδο. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση όταν ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά άνθρωποι κάθε ηλικίας με σταματούν στο δρόμο και ζητούν ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία μαζί μου. Είναι η καλύτερη επιβράβευση για την πολύ σκληρή προσπάθεια που καταβάλαμε ώστε να φτάσουμε στην κορυφή».

Κυριακή 14/6/1987: Ένα απίστευτο κατόρθωμα, ένα υπέροχο παραμύθι… Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ ολοκλήρωσε την 14η του Ιουνίου την μεγάλη έκπληξη. Πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στην Ιστορία του παγκόσμιου Αθλητισμού και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό μετά από έναν αξέχαστο τελικό απέναντι στους «ανίκητους» Σοβιετικούς με 103 – 101 (κανονικός αγώνας 89-89). Από τότε, το μπάσκετ μπήκε στα Ελληνικά σχολεία και στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Είναι, η μέρα που το άθλημα γιγάντωσε στην χώρα μας

Στην τελευταία επίθεση της αναμέτρησης, ο Μέμος Ιωάννου αστοχεί σε σουτ, αλλά ο Αργύρης Καμπούρης ως από μηχανής θεός αρπάζει το επιθετικό ριμπάουντ και κερδίζει το φάουλ που τον στέλνει στις βολές. Ο τίμιος γίγαντας κάνει την προσωπική του υπέρβαση και ευστοχώντας με ολύμπια ψυχραιμία και στις δύο βολές δίνει προβάδισμα στην ελληνική ομάδα λιγότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Οι Σοβιετικοί κάνουν βιαστικά την επαναφορά, το τρίποντο του Γιοβάισα με την εκπνοή βρίσκει… δοκάρι και η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑ …ΜΙΖΕΡΙΑ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για την επέτειο των 30 χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1987.

Παρόντα ήταν σχεδόν όλα τα μέλη της «χρυσής» ομάδας και πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά υπήρξαν και ηχηρές απουσίες από τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στο έπος του 1987 δήλωσε: «Μια παρουσία πολυπληθής, σημαντική που δείχνει ακόμα και σήμερα την απήχηση που έχει η επιτυχία του ’87. Ξεχάσαμε κάτι ακόμα όσον αφορά το βιογραφικό μου που ακούστηκε: δεν ήμουν μόνο παίκτης, προπονητής και παράγοντας, αλλά και διαιτητής.

Η 14η Ιουνίου 1987 είναι μια ημερομηνία ορόσημο, ένας φάρος που έδειξε και δείχνει ακόμα μια πορεία με ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό. Είναι αυτό που αποδεικνύει πως όταν είμαστε ενωμένοι, τότε μπορούμε να πετύχουμε και το ακατόρθωτο. Λίγους μήνες πριν γίνει αυτή η επιτυχία που ανήκει στους παίκτες, που ήταν οι πρωταγωνιστές του αγωνιστικού χώρου».

Ο Παναγιώτης Φασούλας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της επίσημης αγαπημένης και του ελληνικού μπάσκετ.

«Το σημαντικό είναι ότι για μένα το μπάσκετ είναι στην κορυφή για 30 χρόνια κι έχει μεγαλώσει γενιές αθλητών. Η επιτυχία του ’87 και του 2005 για εμένα ήταν μεγαλύτερες. Είμαι σίγουρος πως θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες σε άνδρες και γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα