FRANCE 24: Οι πιστωτές της Ελλάδας την πιέζουν να συμφωνήσει χωρίς ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιέσεις από τους πιστωτές της προκειμένου να αποδεχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου 2017 χωρίς ελάφρυνση του χρέους της, έτσι ώστε να κλείσει η β΄ αξιολόγησηση και να εκταμιευτεί η δόση και να καταφέρει η ΑΘήνα να αποληρώσει τα ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το France 24.
Μετά

από μήνες διαφωνιών, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα πρόθυρα να βρούν τη χρυδή τομή στο Eurogroup.

“Την Πέμπτη, θα καταφέρουμε να έχουμε συμφωνία”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει να ασκήσει βέτο στη συμφωνία, εξαγριωμένη καθώς δε θα περιέχει δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας. “Δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά στην εξεύρεση λύσης στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου 2017, δεδομένου ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα παραχώρησης”, ανέφερε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης στην AFP.

Ο πιο σκληρός κριτής της Ελλάδας η Γερμανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει ότι είναι απαραίτητη η απομείωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή το ΔΝΤ αποφάσισε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα “επί της αρχής” χώρις να εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν ένας σαφές χρονοδιάγραμμα απομείως του χρέους της Ελλάδας.
Ο συμβιβασμός αυτός του ΔΝΤ αποτελεί εμπόδιο για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να περάσει από το Ελληνικό Κοινοιβούλιο ένα ακόμα πακέτο μέτρων λιτότητας με την ανταμοιβή της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

Για να σπάσει ο Γόρδιος δεσμός, η Γαλλία πρότεινε η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους να εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε τους πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν τη γαλλική πρόταση.

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός με το άρθρο-παρέμβασή που δημοσιεύεται, ταυτόχρονα, στη γαλλική «Le Monde» και τη γερμανική «Die Welt» του στέλνει μηνύματα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

Χωρίς συμφωνία, ο Τσίπρας είπε ότι θα ζητήσει το θέμα να λυθεί σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, κατάσταση που οι υπουργοί της ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν

Keywords
Τυχαία Θέματα