Δύο στους δέκα ασθενείς δεν έχουν λεφτά για φάρμακα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατέγραψε δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία PROGNOSIS, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και συλλόγους ασθενών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 18% των ασθενών δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του, ενώ το 11% δεν μπορεί

να βρει εύκολα την αγωγή του. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλλει τη συμμετοχή.

Ικανοποιημένος δήλωσε ένας στους τρείς ασθενείς που τον τελευταίο χρόνο είχαν κάποια επαφή με το σύστημα υγείας. Μάλιστα το 23% εξακολουθεί να νιώθει ασφάλεια με το σύστημα υγείας. Ωστόσο το 60% αισθάνεται ότι δεν θα εξυπηρετηθεί εάν αρρωστήσει.

Έξι στους δέκα ασθενείς θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, το 22% έχουν παραμείνει ίδιες και το 6% πιστεύει ότι έχουν βελτιωθεί.

Το 53% θεωρούν ότι οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδας δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Μόλις το 10% θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερες ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 37% κρατάει στάση αναμονής.

Άλλα προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα οι ασθενείς ήταν: το κόστος ανά επίσκεψη στο γιατρό, η μεγάλη αναμονή στα ραντεβού, το κόστος ανά συνταγή, οι απεργίες, το πλαφόν στα φάρμακα και η κακή κατάσταση των νοσοκομείων.

Η εμπειρία από τα δημόσια νοσοκομεία

Από τους ασφαλισμένους που τον τελευταίο χρόνο πήγαν σαν ασθενείς ή συνοδοί ασθενούς, σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο: το 40% δήλωσε ότι έμεινε από πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο, το 38% έμεινε λίγο, ενώ το 22% δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο.

Οι συνηθέστερες καταστάσεις που δηλώνουν οι ασθενείς ότι αντιμετωπίζουν είναι οι εξής:

• πληρώνουν με δυσκολία τη συμμετοχή στα φάρμακά του(45% ).
• δεν παίρνουν κάποια φάρμακα γιατί δεν έχει χρήματα (14%).
• παρέλειψαν κάποια θεραπεία γιατί δεν μπορούσε ν αγοράσει τα φάρμακά του (10%).
• παίρνουν μόνο όσα φάρμακα κρίνει απολύτως απαραίτητα ( 9% ).
• διέκοψαν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσε να αγοράσει τα φάρμακά (3%).

Από την πλευρά τους οι Σύλλογοι Ασθενών ισχυρίζονται ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Ανέφεραν δε ότι οι ασθενείς παίρνουν γενόσημα, με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα