ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST: Υδρογονάνθρακες, ΔΕΗ, αγωγοί αλλάζουν την αγορά ενέργειας

Η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νέων ενεργειακών δρόμων που ανοίγονται από την Ανατολή προς τη Δύση, τόνισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο διότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατασκευή

του αγωγού TAP που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη ή ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB .

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή ενός ή δύο επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε επίσης ότι τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και οι έρευνες που ξεκίνησαν στον ελλαδικό χώρο, ενισχύουν τον ρόλο της ανατολικής Μεσογείου ως αναδυόμενης πηγής ενεργειακής ασφάλειας.

Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χρονική επέκταση των αδειών διανομής, διεύρυνση των γεωγραφικών περιοχών που δραστηριοποιούνται οι ΕΠΑ και θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης δικτύων και χρήσης αερίου από τους καταναλωτές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρήσης LNG στη ναυτιλία και της αεριοκίνησης στα οχήματα.

Ο κ. Παλαιογιάννης, επεσήμανε ότι ο τομέας ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το τοπίο παραμένει αβέβαιο με κίνδυνο να απαξιωθούν παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε πιθανή επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΠΑ από τη μετακύληση του κόστους από τις ρήτρες take or pay.

Σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του ιδρυτή και γενικού διευθυντή του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov, ο οποίος δεν απέκλεισε επιπλοκές στη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τον επερχόμενο χειμώνα, ανέφερε ότι πρόκεται για μία στάση η οποία πλήττει την έως τώρα αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο κ. Simonov είχε υποστηρίξει πως η Ρωσία «προσπαθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πως ο South Stream δεν είναι ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου της σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ή να αυξήσει την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Ευρώπη». Ο ίδιος θεωρεί πως με βάση την επικρατούσα άποψη στις Βρυξέλλες, «η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR αποτελεί μια παραβίαση, δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εταιρείες εκτός». Πρόκειται για πολιτική για την οποία «δεν απαντούν με σαφήνεια στις Βρυξέλλες» κατέληξε ο κ. Simonov.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου στρατηγικού διαδρόμου που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθυντής Ελλάδος της TAP Rikard Scoufias. Έσπευσε παράλληλα να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «δυνατό παίκτη» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Για τον αγωγό TAP ανέφερε ότι το 2020 θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη. Η επιτυχία αυτής της επένδυσης, όπως είπε ο κ. Scoufias, εξαρτάται από την κατανόηση της σημασίας του έργου από όλους τους εμπλεκόμενους και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις τους και οι ανησυχίες τους.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ακόμα ότι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και έχουν κληθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.

Παράλληλα, ο κ, Ζερβός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι την τελευταία τετραετία η ΔΕΗ έχει κάνει επενδύσεις περίπου 4 δις ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περίπου 520 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξέδωσε με επιτυχία εταιρικό ομόλογο.

Αλλαγή του κλίματος στην ελληνική αγορά ενέργειας διαπιστώνει σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Edison Ιταλίας Roberto Poti, αναφερόμενος στην παρουσίαση των οικοπέδων υδρογονανθράκων αλλά και την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία καλωσόρισε ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα