ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση…

Για τα ξένα ΜΜΕ η έγκριση της λίστας Βαρουφάκη ήταν μόνο η αρχή ενός δύσκολου δρόμου για την ελληνικ κυβέρνηση που τώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη τα όσα δεσμεύτηκε. Δείτε τι γράφουν σήμερα Le Figaro, Financial Times, Bloomberg, Wall Street Journal και New York Times:

Le Figaro

Υπό τον τίτλο: “Η Ελλάδα υποκύπτει στις πιέσεις της Ευρώπης”, η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Αθήνα πέρασε το πρώτο τεστ στο Eurogroup και τώρα καλείται να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε .

Financial Times

Tα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του Grexit, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Bloomberg

Στις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Αθηνών τους επόμενους τέσσερις μήνες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. Η προσωρινή συμφωνία είναι το πρώτο εμπόδιο που ξεπεράστηκε σε έναν μακρύ αγώνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές στο αμερικανικό πρακτορείο. “Η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότρυναν τους Γερμανούς νομοθέτες να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, κατά την ψηφοφορία που απαιτείται για την επίσημη έγκριση από την ΕΕ», υποστηρίζει το πρακτορείο και προσθέτει: “Οι βουλευτές στη Γερμανία, τη Φιλανδία και τις Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους συμφώνησαν με την παράταση της βοήθειας. Η φιλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε ψηφοφορία την επέκταση σε μία 25μελή κοινοβουλευτική επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία ενώ η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Η Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε μία πλειοψηφία στον συνασπισμό της διότι το σύνολο των διαφωνούντων δεν ξεπερνά τους 10 στην Μπούντεσταγκ”, γράφει το Bloomberg.

Wall Street Journal

Στις αμφιβολίες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επικεντρώνεται το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνοντας ότι η συμφωνία διάρκειας τεσσάρων μηνών απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. “Η Ελλάδα κέρδισε λίγες εβδομάδες είπε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, Μαργατίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στη λίστα των προτάσεων που έστειλε η Ελλάδα, δήλωσε ότι «είμαστε ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση της Αθήνας να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά», ενώ κάποιες ανησυχίες εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και το ΔΝΤ. Η “WSJ” αναφέρει επίσης πως, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίων του προγράμματος προς την Ελλάδα έως ότου διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε έχουν πράγματι τεθεί σε εφαρμογή. Δήλωσαν, επίσης ότι οι ελληνικές προτάσεις χρειάζεται να συμπληρωθούν».

Νew York Times

Το σχετικό δημοσίευμα εστιάζει στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλει πλέον η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει όχι μόνο τους εταίρους της aλλά και το εσωτερικό του κόμματός του καθώς και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. “Η απόφαση των υπουργών του Eurogroup σημαίνει ότι “οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μπορούν να ξεκινήσουν”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, o Bάλντις Ντομπρόφσκις , αντιπρόεδρος της Κομισιόν, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. “Η διαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για μια πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες και την είσπραξη των φόρων, ενώ ταυτόχρονα θα παραμένει προσηλωμένη στο να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από χρόνια έντονης οικονομικής δοκιμασίας και υψηλής ανεργίας”. Στο σχετικό δημοσίευμα διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι “η δήλωση αποδοχής των ελληνικών προτάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup κλείνει και επίσημα ένα κεφάλαιο της πικρής ψυχρότητας μεταξύ της Ελλάδας από τη μια πλευρά και της Γερμανίας και Φινλανδίας από την άλλη, όπου υπάρχει βαθιά δυσπιστία έναντι της νέας κυβέρνησης των Αθηνών, η οποία τάσσεται κατά του προγράμματος λιτότητας”.

Τέλος, αναφέρονται «οι αντιδράσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και οι θετικές αντιδράσεις των αγορών στην απόφαση του Eurogroup. Οι ελληνικές προτάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης σκοπεύουν να διευθετήσουν αυτό που η νέα ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ως “ανθρωπιστική κρίση”, την οποία αποδίδει στην παρατεταμένη λιτότητα, προσφέροντας παροχές, όπως κουπόνια για τρόφιμα και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τους φτωχούς, ένα πακέτο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει ότι θα κοστίσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερμανικά ΜΜΕ: «O Α. Τσίπρας ρισκάρει μία εξέγερση των ακροαριστερών»

Keywords
Τυχαία Θέματα