Δεύτερη ημέρα στην ποινική δίκη του Ντ. Τραμπ – Δύσκολη η επιλογή των ενόρκων

Στη δεύτερη ημέρα της εισέρχεται η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, καθώς αναμένεται η διαδικασία της επιλογής των 12 ενόρκων της Νέας Υόρκης που θα κρίνουν την ενοχή ή την αθωότητα του πρώτου πρώην προέδρου των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου οι μισοί από τους 100 δυνητικούς ενόρκους απορρίφθηκαν, αφού δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να κρίνουν αμερόληπτα τον Τραμπ,

ο οποίος οργανώνει μια προσπάθεια επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τέσσερις ξεχωριστές ποινικές υποθέσεις.

Ο δημοκρατικός εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ απήγγειλε στον Τραμπ 34 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, προκειμένου να καλύψει την πληρωμή στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο πριν από τις εκλογές του 2016. Η Ντάνιελς λέει ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ περίπου μια δεκαετία νωρίτερα και ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι επιχείρησε να εξαγοράσει τη σιωπή της. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και αρνείται ότι υπήρξε ερωτική επαφή. Για να αποδειχθεί κακούργημα, οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν ότι ο Τραμπ κάλυψε την πληρωμή για να αποκρύψει ένα έγκλημα, όπως μια παράνομη συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία.

Ακόμη και αν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα και να υπηρετήσει ως πρόεδρος εάν κερδίσει. Αλλά μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι οι μισοί ανεξάρτητοι και το ένα τέταρτο των Ρεπουμπλικάνων δεν θα τον ψήφιζαν αν κριθεί ένοχος.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και για τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις και λέει ότι αποτελούν σχέδιο των Δημοκρατικών του Μπάιντεν για να τον εξουδετερώσουν πολιτικά.

Αν και η υπόθεση της Νέας Υόρκης επικεντρώνεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από περισσότερα από επτά χρόνια, οι εισαγγελείς προσπαθούν να καταστήσουν τον Τραμπ υπεύθυνο και για πιο πρόσφατη συμπεριφορά. Τη Δευτέρα, ζήτησαν από τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να επιβάλει πρόστιμο 1.000 δολαρίων στον Τραμπ για κάθε μία από τις τρεις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα που επέκρινε την Ντάνιελς και τον Μάικλ Κόεν, ο οποίος αναμένεται να είναι μάρτυρας στη δίκη.

Ο Τραμπ βρίσκεται στο εδώλιο επειδή παρουσίασε ως «νομικά έξοδα» τα συνολικά 130.000 δολάρια που είχε δώσει, μέσω του τότε δικηγόρου του Μάικλ Κόεν στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, προκειμένου εκείνη να μη μιλήσει στα μίντια για την ερωτική σχέση που φέρεται ότι είχε παλαιότερα (το 2006) μαζί του.

Η καταβολή χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής κάποιου, στο πλαίσιο ενός συμφωνητικού εχεμύθειας επί παραδείγματι, δεν είναι παράνομη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τραμπ κατηγορείται ότι κατέλαβε χρήματα για τα οποία παραποίησε τα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις του με στόχο να αποκρύψει ένα πιθανό σκάνδαλο από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Keywords
Αναζητήσεις
defteri-imera-stin-poiniki-diki-tou-nt-trab--dyskoli-i-epilogi-ton-enorkon.htm
Τυχαία Θέματα