Διχάζει την κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο – Έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ

Διχασμένη εμφανίζεται η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, με φόντο το πολυσυζητημένο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σε εξέλιξη η σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την εκτίμηση ότι επαρκεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό, εκφράζει η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) στην έκθεσή της για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη.

Η

έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και φαίνεται ότι εντοπίζει αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ κάνει λόγο και για αόριστες αναφορές μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου.

«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου», αναφέρεται και προστίθεται ότι «ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος η βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

Έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ

Η δημοσιοποίηση του πρακτικού της ΚΕΝΕ προκάλεσε έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «κακή υπηρεσία προσφέρει στην κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα».
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως κατόπιν αυτού είναι επιβεβλημένες οι ακόλουθες επισημάνσεις:
1. «Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης.
2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.
3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.
4. Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.
5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012».
«Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον «ενταφιασμό» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επέρριψε την Κυριακή μέσω ανακοίνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας παράλληλα το «μπαλάκι» σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, ενόψει της συνάντησης των τριών αρχηγών στις 18.00 της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται μετά από αίτημα τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν την άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τον ρατσισμό επαρκεί.

Ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος είναι οι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της», ενώ ανέφερε πως εξαιτίας της «πολύμηνης καθυστέρησης», το ΠΑΣΟΚ «αναγκάστηκε» να καταθέσει την πρόταση νόμου για να καλύψει το κενό και να πιέσει την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα