Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλειοψηφία – Πως εκτιμά το ρόλο των τραπεζών – Η αναφορά του στην Πειραιώς

Την πεποίθησή του ότι το παλαιό μοντέλο των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων ανήκει πλέον στο παρελθόν, εξέφρασε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας.
Υπογραμμίζοντας μάλιστα την σημασία της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Βενιζέλος

επεσήμανε ότι «χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και σταθερότητα»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Σημείωσε ότι η χώρα «θα κάνει τη μεγάλη στροφή, θα πάει καλύτερα».
Κι αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, γιατί «η Ευρώπη είναι αναγκασμένη, από ένα σημείο και μετά, να αντιδράσει πολιτικά», καθώς όπως πρόσθεσε «βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη απειλή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δημοσιονομικά ή χρηματοοικονομικά εργαλεία, αλλά χρειάζονται και άλλου τύπου αλλαγές».

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναφερόμενος στις Τράπεζες τόνισε ότι αυτές, πλέον ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (το 90% του κεφαλαίου τους) μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανεξάρτητα ποιος ασκεί τη διοίκηση.
Πρέπει, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι Τράπεζες να μη χρειαστούν περισσότερα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μπορούν να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις, «να αλλάξουν», όπως είπε, «τα επίπεδα ρευστότητας και να υπάρξει χρηματοδότηση». Κατά την εκτίμησή του μπορούν να γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές ρυθμίσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαγραφούν δάνεια, διότι, σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επίσης ότι «οι Τράπεζες από μόνες τους θα πάνε σε ένα επίπεδο ρυθμίσεων καλύτερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και αυτό που υπάρχει, στην πραγματικότητα για τις υπερχρεωμένες μικρές επιχειρήσεις».

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς που απορρόφησε την ΑΤΕ, εκτίμησε ότι, εκ των πραγμάτων, «θα κάνει πιστωτική επέκταση, θα δώσει νέα δάνεια στους αγρότες και μάλιστα θα δώσει με μεγάλη ευκολία καλλιεργητικά μικροδάνεια». Και πρόσθεσε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει γνωρίζει ότι «οι ρυθμίσεις θα είναι γενναίες και νέα δάνεια θα χορηγηθούν».

Απαντώντας σχετικά με το θέμα της αδυναμίας να πάρουν οι επιχειρήσεις φορολογική ενημερότητα, που του ετέθη από τους φορείς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «μπορεί να υπάρχει ένας ειδικός τύπος φορολογικής ενημερότητας για τη δανειοδότηση».

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Επίσης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τα εμπόδια που φέρνει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκή κατάσταση» από τη μια να σε πιέζει η Ένωση να κάνεις διάφορα πράγματα και από την άλλη να σε παρεμποδίζει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Κάτι ανάλογο, όπως είπε, συμβαίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες οι εταίροι «μας λένε είστε υποχρεωμένοι να προχωρήσετε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όταν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν μέσα τους ένα πρόβλημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα