Δ. Μαντζούνης (ALPHA BANK): Η Τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση – Συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων

Αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2018: Κέρδη μετά από φόρους Ευρώ 65,2 εκατ.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:

«Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους και την κλιμάκωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου. Η χρηματοδοτική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς συνεχίσαμε να μειώνουμε τη χρηματοδότηση μέσω

του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητoς της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ έχουμε υπερβεί τον τεθέντα στόχο μειώσεως των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωση του 3 ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες σταθερότητος. Η Alpha Bank, η Τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Δείτε εδώ τα Aποτελέσματα α’ τριμήνου 2018 (PDF)

Κύριες Εξελίξεις

– Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 18,3%. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 7,9 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

– Εξαιρετική επίδοση στην Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018. Η Alpha Bank κατέγραψε την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2020, τόσο υπό το βασικό όσο και υπό το δυσμενές σενάριο, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% και 9,7% αντιστοίχως. Ως αποτέλεσμα της Ασκήσεως δεν προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες.

– Περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 2,8 δισ. και των Δανείων σε Καθυστέρηση κατά Ευρώ 3,1 δισ. σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης καλύψεως των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων του Ομίλου παρέμεινε σταθερός και ανήλθε σε 50%.

– Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο ανήλθαν σε Ευρώ 35,9 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2018, αυξημένα κατά Ευρώ 2,8 δισ. σε ετήσια βάση και Ευρώ 1 δισ. το α΄ τρίμηνο. Τον Μάιο 2018, τα υπόλοιπα καταθέσεων του Ομίλου αυξήθηκαν περαιτέρω κατά Ευρώ 1 δισ. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 116% στο τέλος Μαρτίου 2018 έναντι 134% το α΄ τρίμηνο 2017.

– Σημαντική μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, κατά Ευρώ 2,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση και κατά Ευρώ 9 δισ. το τελευταίο έτος. Η χρηματοδότηση της Τραπέζης μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 3 δισ. στο τέλος Μαΐου 2018, μειωμένη κατά Ευρώ 4 δισ. από τις αρχές του έτους.

– Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 9,7% ή Ευρώ 28,8 εκατ. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 268,5 εκατ., επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά του Καθαρού Εσόδου Τόκων.

– Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 186,1 εκατ., επηρεασμένα θετικά από χρηματοοικονομικά κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

– Οι Ζημίες Απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 335,8 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2018, που αντιστοιχούν σε 239 μονάδες βάσεως.

– Τα Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 65,2 εκατ., έναντι Ευρώ 48,1 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα