ΙΤΑΛΙΑ: Σαλβίνι – Ντι Μάιο ψάχνουν κυβερνητική λύση χωρίς Σαβόνα υπουργό Οικονομικών

Στη Ρώμη βρίσκεται ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για να συναντήσει τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο κύριος στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι να εξακριβωθεί αν μπορεί να συσταθεί τελικά η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Τζουζέπε Κόντε.Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στον καθηγητή Πάολο Σαβόνα (που αρχικά προοριζόταν για το υπουργείο Οικονομικών), θα μπορούσε να δοθεί ένα άλλο σημαντικό υπουργείο, ίσως εκείνο των Εξωτερικών. Στην συνάντηση φέρεται να συμμετέχει και ο ίδιος ο Κόντε.Είναι ενδεικτικό ότι ο Σαλβίνι ακύρωσε σημερινή του ομιλία στο
Μιλάνο για να μεταβεί εσπευσμένα στη Ρώμη. Ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.Σειρά αναλυτών εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Διαφορετικά θα πρέπει να ορκιστεί, σε χρόνο ρεκόρ, κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον Κάρλο Κοταρέλι.ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο κόμματα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την “τούμπα” του Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».

Κυβέρνηση Κοταρέλι με τεχνοκράτες και προκήρυξη εκλογών τον Ιούλιο ή το φθινόπωρο, είναι πάντως το πιθανότερο σενάριο.

Η γερμανική κυβέρνηση…. παρακολουθεί και περιμένει

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και περιμένει, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος χαρακτήριζε την αναταραχή στις χρηματαγορές «μήνυμα προς τους ψηφοφόρους να μην ξαναψηφίσουν λαϊκιστές».

Η κυρία Φιτς παρέπεμψε μάλιστα στην προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους».

Keywords
Τυχαία Θέματα