Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη

Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπης η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εμπορίου W.Ross ανακοίνωσε: Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει «προθεσμία» μέχρι αύριο Παρασκευή 1/5 στους εμπορικούς τους εταίρους προκειμένου να καταθέσουν αντιπροτάσεις αναφορικά με τους δασμούς. Αυτή η διορία ολοκληρώθηκε» και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ

θα προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τόσο με Καναδά και Μεξικό όσο και με την ΕΕ, καθώς παραμένουν ακόμη κάποια θέματα να λυθούν».
Ο κ.Ross δεν διευκρίνισε τι θα πρέπει να πράξουν ΕΕ, Καναδάς και Μεξικό προκειμένου να υπάρξει άρση των δασμών.

Νωρίτερα, η Wall Street Jurnal, επικαλούμενη πηγές κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική εφημερίδα υποστήριξε ότι η περίοδος εξαίρεσης θα λήξει χωρίς να ανανεωθεί, ενώ εκτίμησε ότι μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι ακόμη εφικτή, αλλά ελάχιστα πιθανή.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν αντίποινα από ευρωπαϊκής πλευράς με την επιβολή δασμών σε προϊόντα που εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες από τις ΗΠΑ, όπως ορισμένα ουίσκι και άλλα τρόφιμα, τα τζιν παντελόνια και οι μηχανές χάρλεϊ.

Η ευρωπαϊκή πλευρά βλέποντας ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν στην ΕΕ μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς τους, πιέζει για μια συμφωνία επιβολής ποσοστώσεων και επιδιώκει την υπεράσπιση του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου, καταδικάζοντας τις «απειλές περί εμπορικού πολέμου».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση κορυφαίων στελεχών της Ένωσης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ να δηλώνει ότι ««σήμερα είναι μία άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανακοινώσει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς εντός των επόμενων ωρών».

«Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τη βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας κια τα συμφέροντα της, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Manfred Weber.

Keywords
Τυχαία Θέματα