ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

[UPD] Με ισχυρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Δευτέρα, με φόντο το κρίσιμο Eurogroup των Βρυξελλών.

Η αγορά ανησυχεί πως δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα (παλαιό και ενδεχόμενο νέο). Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και η αβεβαιότητα βρίσκεται πλέον …στα ύψη.

Οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε

περί “ανεύθυνης ελληνικης κυβέρνησης” καθώς και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Φ. Ολάντ να δηλώνει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη “φουντώνουν” την ανησυχία.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά. Από την πλήρη ρήξη (σενάριο με μικρές πιθανότητες) έως την “χλιαρή” συμφωνία στα απολύτως βασικά σήμερα και παραπομπή σε νέο Eurogroup ή και Σύνοδο Κορυφής πριν τις 28 Φλεβάρη για περαιτέρω συζητήσεις.

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

Με αγωνία αναμένει η αγορά τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες και το σημερινό κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup. Το ΧΑ απέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στηρίζει την ελπίδα συμφωνίας καθώς το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής 12 και 13 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,72%, ο FTSE 25 κατά 15,35% και ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύτηκε στο +28,60%.

Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που καταγράφηκε η εντυπωσιακή αυτή άνοδος, μπορεί τα κέρδη να χαθούν και οι δείκτες να …βουλιάξουν αν κυβέρνησης και ευρωπαίοι εταίροι τραβήξουν το …σκοινί και δεν υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, η πιθανότητα να παραταθεί η αβεβαιότητα στην αγορά και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα είναι κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά θα αποτιμήσει θετικά η χρηματιστηριακή αγορά.

Σε αυτή τη φάση οι τεχνικές αναλύσεις τις οποίες πολλοί επικαλούνται δεν έχουν καμία σημασία. Τα πάντα παίζονται στις Βρυξέλλες και στη συμφωνία ή όχι με τους ευρωπαίους εταίρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα