EUROGROUP: Δύσκολη η συμφωνία σήμερα – Πάει στο νήμα η διαπραγμάτευση

Μια πολιτική απόφαση που θα δώσει στην Ελλάδα ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πρόγραμμα-γέφυρα έως και το καλοκαίρι επιδιώκει στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση.

Τα ανοικτά μέτωπα είναι ωστόσο πολλά και ενδεχομένως ούτε και σήμερα να υπάρξει τελική απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να χρειαστεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ή ακόμη

και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έως το τέλος της εβδομάδος προκειμένου να κλείσουν τα θέματα.

Οι δύο ομάδες εργασίας, η ελληνική και εκείνη των πιστωτών, κατέγραψαν ήδη σε δύο διαφορετικά κείμενα τις συγκλήσεις, τις αποκλίσεις, αλλά και τα ζητήματα στα οποία δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ενώ επεξεργάσθηκαν και σχέδια της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά το Eurogroup και τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στο συμβούλιο.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί σε τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου και δίδει πολύ μεγάλη σημασία στην διατύπωση που θα περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση που -ενδεχομένως- θα εκδοθεί μετά το Eurogroup.

Στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ο στόχος της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ εφέτος και 4,5% το 2016, στόχο που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μειώσει στο 1,5% του ΑΕΠ.

REUTERS: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Την «ύστατη προσπάθεια» για την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους θα κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή ο κ. Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ κάνει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Το πρακτορείο σημειώνει πως εάν το σημερινό Eurogroup δεν παράξει αποτελέσματα, υπάρχει ανησυχία ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια πιστωτική κρίση που θα την αναγκάσει να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Ενδεχόμενη πρόοδος, ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο κορυφής, ίσως αργότερα εντός της εβδομάδας.

Το Reuters αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η θέση μια χώρας στο ευρώ είναι «αμετάκλητη», αλλά και στη δήλωση του Χανς Βέρνερ Ζίν, του επικεφαλής του Ifo στην εφημερίδα Bild ότι εάν η Ελλάδα εξέλθει της ευρωζώνης «θα ήταν καλύτερα για τον ελληνικό λαό».

Keywords
Τυχαία Θέματα