ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κάηκε μέσα σε 7 χρόνια το 85% των κεφαλαίων! – “Πυρκαγιά” στις τράπεζες

Το ελληνικό χρηματιστήριο, έχασε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2010 έως και σήμερα σχεδόν 30 δισ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει το 60,28% της αξίας του. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ήταν 83,9 δισ., ενώ την περασμένη Τετάρτη 12 Νομεβρίου του 2014 είχε υποχωρήσει στα 54,6 δισ.

Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι τη διετία 2007 – 2009 ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει επιπλέον 50% της αξίας του λόγω του διεθνούς κρίσης που είχε ξεσπάσει . Αποτέλεσμα των δύο αυτών περιόδων, η αγορά να έχει χάσει σχεδόν 85% από τα υψηλά της στη διάρκεια των τελευταίων

επτά ετών.

Η απώλεια για τους επενδυτές είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν υπολογίσει κανείς τις σημαντικές ζημιές που καταγράφουν όσοι είχαν τραπεζικές μετοχές. Οι περισσότερες τράπεζες ενώ εμφανίζουν σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους, στα χρόνια της κρίσης, εντούτοις οι τιμές των μετοχών τους παρουσιάζουν απώλειες που ξεπερνούν το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 100%. Αυτό συνέβη εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίου που προέβησαν για τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και στις οποίες σε συντριπτικό ποσοστό συμμετείχαν ή το ελληνικό δημόσιο ή ξένοι επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα