Πολυτεχνείο -17 Νοέμβρη: Μεγάλη πορεία 30.000 διαδηλωτών – Στα Εξάρχεια μεταφέρθηκαν τα επεισόδια [VIDEO]

[UPDATE]Ολοκληρώθηκε η μεγάλη, ειρηνική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, για την 41η επέτειο από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στην πορεία συμμετέχουν πάνω από 30.000 διαδηλωτές. Μόνο το μπλοκ του ΠΑΜΕ ακολουθήθηκε από 10.000 άτομα. Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πρεσβεία

των ΗΠΑ λίγο μετά τις 18:30.

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα έχουν ανοίξει όλοι οι σταθμοί του μετρό, εκτός της Πανεπιστημίου.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στην περιοχή του Χίλτον, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και αστυνομικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, όταν ομάδα που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας κινήθηκε κατά των αστυνομικών.

Αυτή την ώρα η ομάδα που απωθήθηκε από την περιοχή του Χίλτον βρίσκεται στα Εξάρχεια, όπου υπάρχει νέα εστία έντασης.

Ένταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ.ΤΟΥ ΚΚΕ

«Η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου μας καλεί σε ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα, επαγρύπνηση, κινητοποίηση και αγώνα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και των επικείμενων εξελίξεων στην περιοχή μας, γενικότερα σε όλη την Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή» δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία.

Επανέλαβε πως «ο λαός δεν πρέπει να προσδοκά τίποτα από τις κυβερνήσεις, από την τάξη που έχει την εξουσία», καθώς «λαϊκή κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δεν διασφαλίζονται με τη συμμετοχή σε επιθετικούς οργανισμούς, σε συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, «41 χρόνια τώρα, το μήνυμα είναι αυτό: Ενότητα, λαϊκή συμμαχία, εργατική – λαϊκή πάλη ενάντια στην τάξη που έχει την εξουσία, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στους αντιλαϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή».

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.30 στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 7.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, έκλεισαν οι δρόμοι στο κέντρο, όπως και οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι.

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στην πόλη, καθώς 7.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά του λοκ άουτ που αποφάσισε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και της βίαιης αστυνομικής επέμβασης στη Νομική και το ΕΜΠ την Πέμπτη.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, όπως και αυτοί στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Για τις 2 μ.μ. είχαν δώσει ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος διάφορες συλλογικότητες-σωματεία.

Στις 3 μ.μ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη συμβολή Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ενώ στις 5 το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στα Χαυτεία.

NΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη: Δρακόντια μέτρα ασφαλείας για την πορεία

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας για τις εκδηλώσεις που κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν τεθεί σε επιφυλακή περίπου 7.000 αστυνομικοί. Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται ήδη η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε άλλα σημεία της Αθήνας, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν μετά τις 13:00 και θα ακολουθήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 15:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Σταδιακά εντός της ημέρας τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων θα επεκταθούν και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που οριοθετείται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας και το σχέδιο της ΕΛΑΣ.

Για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει και αλλαγή στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται, με απόφαση της αστυνομίας, να κλείσουν και οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται κατά μήκος της πορείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα