Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ανασυγκρότηση και νέες επενδύσεις 20 εκ. ευρώ το 2014

Με ανασυγκρότηση της παραγωγική της δραστηριότητας, είσοδο της στην αγορά της μικροζυθοποιίας και νέες επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, η Αθηναική Ζυθοποιία ΑΕ επιχειρεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά της μπύρας.

Και τούτο ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά της μπύρας, έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε - σε βάθος χρόνου δεκαετίας – μετά από καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

από την Αθηναική Ζυθοποιία.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εισήγηση θα είναι καταδικαστική σε βάρος της μεγαλύτερης ζυθοποίας. Στελέχη της εταιρείας ερωτηθέντες σχετικά έλεγαν ότι «είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε», ενώ στην ερώτηση για τοαν θα επηρεαστούν τα επιχειρηματικά σχέδια του ολλανδικού ομίλου από μία ενδεχόμενη καταδικαστική εισήγηση ή απόφαση, απάντησαν ότι «είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ».

Μάλιστα η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2014 κι άλλα 50 εκατ. ευρώ στην τριετία 2015 - 2017. Επίσης το 2014 η εταιρεία θα πάρει από την ελληνική αγορά, μέσω του προγράμματος της συμβολαιακής γεωργίας, όλη την ποσότητα κριθαριού που χρειάζεται.

Ηδη στο πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας είναι ενταγμένα 240.000 στρέμματα και αναμένεται παραγωγή 68.000 τόνων που είναι κι οι ετήσιες ανάγκες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό πρόγραμμα η εταιρεία άρχισε να το εφαρμόζει από το 2008 πιλοτικά με 300 παραγωγούς και το 2014 οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί της θα είναι 3.000. Παράλληλα συνεχίζει αυξανόμενη η εξαγωγική της δραστηριότητα - εφέτος η αξία των εξαγωγών της θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τομερίδιο της στην ελληνική αγορά συρρικνώνεται - πλέον δεν υπερβαίνει το 55%, ενώ εφέτος μειώθηκε κατά 3% – 5% ο όγκος παραγωγής της. Βέβαια η αγορά της μπύρας στην διάρκεια της κρίσης συρρικνώθηκε σημαντικά - έχασε το 30% του ετήσιου τζίρου της.

Η στρατηγική της Αθηναικής Ζυθοποιίας επικεντρώνεται σε δύο άξονες:-Πρώτον, στην καινοτομία, δηλαδή στην παραγωγή νέων προιόντων.-Δεύτερον, στις εξαγωγές.Η πρώτη φάση αφορά στην παραγωγή προιόντων μικροζυθοποιίας. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εγκαινιαστεί η μικροζυθοποιία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθήνας, οι οποίες πλέον αργούν, αφού η παραγωγή έχει μεταφερθεί στα άλλα δύο εργοστάσια της εταιρείας. Και θα αφορά σε προιόντα κουτιού και βαρελιού. Και τον Σεπτέμβριο πρόκειται να αρχίσει η παραγωγή. Οι εργαζόμενοι δεν επηρεάστηκαν από την παραγωγική ανασυγκρότηση. Στην εταιρεία απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι – ένα μέρος των 45 εργαζομένων που απασχολούνταν στο εργοστάσιο της Αθήνας θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις και ορισμένοι θα μεταφερθούν στα άλλα εργοστάσια.Στελέχη της εταιρείας τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «δεν απολύουμε, δεν μειώνουμε μισθούς και ίσως γίνουν και προσλήψεις αν χρειαστεί».Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Original article: Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ανασυγκρότηση και νέες επενδύσεις 20 εκ. ευρώ το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα