Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

11:42 5/9/2013 - Πηγή: BankWars

Για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πιέζει ασφτκτικά η τρόικα, με το υπουργείο Υγείας να προχωρά ήδη σε αναπροσαρμογή του στόχου για το 2013, από 2,44 δισ. στα 2,37 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η τρόικα πιέζει για ετήσια δαπάνη κάτω από τα 2 δισ. (1% του ΑΕΠ). Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με τα

τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε -μεταξύ άλλων- σχέδιο δράσης για την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, το οποίο εκπονήθηκε από τον καθηγητή του London School of Eco-nomics Πάνο Καναβό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και η κινητικότητα του προσωπικού του ΕΣΥ. Πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πλευρά της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπιστευτικό σχέδιο δράσης της επιτροπής Καναβού, το οποίο παρουσιάστηκε στην τρόικα και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες αποβλέπουν στην επίτευξη έξι στόχων:

-Καθορισμός σαφούς εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και να εμπεδωθούν παράμετροι, όπως η αύξηση στη χρήση γενοσήμων και η μείωση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών.

-Δημιουργία αποτελεσματικού, σταθερού και απλού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, με ξεκάθαρους όρους. Προτείνεται η δημιουργία ειδικής επιτροπής στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

-Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία ανάλογου συστήματος αποζημίωσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η επιτροπή εκτιμά ότι σε περίπτωση υπερβάσεων της δαπάνης, οι πάροχοι μπορούν να επιστρέφουν υποχρεωτικά το υπερβάλλον ποσό δύο φορές τον χρόνο (από μία σήμερα).

-Η επιτροπή εισηγείται ένα σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο θα βασίζεται σε οδηγίες προς τους γιατρούς, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, στο Ην. Βασίλειο και στη Γερμανία.

-Για τους φαρμακοποιούς προτείνεται ένα μεικτό σύστημα κέρδους και για τους ασφαλισμένους ενημερωτικές εκστρατείες για τα γενόσημα.

-Η Επιτροπή εισηγείται, τέλος, ένα ισότιμο και επαρκές σύστημα συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα