ΑΓΟΡΑ: Τα «μαστίγια» και τα «καρότα» της συμφωνίας με τους δανειστές

Στην τελική ευθεία για συμφωνία βρίσκονται ελληνική κυβέρνηση και δανειστές, με την τεχνική επεξεργασία να συνεχίζεται, εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Μέχρι στιγμής έχει κλείσει το θέμα των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκκρεμεί το ζήτημα του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών, ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ άγνωστος Χ παραμένει η στάση του ΔΝΤ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το «μαστίγιο» για την Ελλάδα, το οποίο δεν είναι άλλο από

τα έμμεσα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε μπαράζ αυξήσεων.

Τα μέτρα αυτά αφορούν:

αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που αναμένεται να αποδώσει περίπου 500 εκατ. ευρώαύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη (όχι στο πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Σταθάκη), που αναμένεται να αποδώσει περίπου 200 εκατ. ευρώαύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, ηλεκτρονικά και συμβατικάαύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και καφέεπιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόρασηαύξηση στα τέλη ταξινόμησης των οχημάτωνεπιβολή μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιβολή τέλους στο Διαδίκτυο δεν θα επιβληθεί τελικά, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει πενιχρά αποτελέσματα.

Το «καρότο» της συμφωνίας είναι ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί στην εκταμίευση δόσης που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Αυτόματος η εκταμίευση της δόσης, θα δώσει ανάσα στην αγορά, ενώ η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα χρέη της σε δήμους και ιδιώτες. Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τους ιδιώτες τον Μάρτιο του 2016 ανήλθαν σε 6,67 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο πρακτορείο Bloomberg, το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα