Τι γίνεται με τα σχολικά γεύματα; Απαράδεκτες καθυστερήσεις

06:49 5/2/2020 - Πηγή: BankWars

Σαφές πρόβλημα με τη διανομή των γευμάτων στα σχολεία των δήμων που τα δικαιούνται έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες.

Σχετική ερώτηση προς τα υπουργεία παιδείας και εργασίας κατέθεσε η Αννα Ευθυμίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης η οποία αναφέρει  ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε σχολεία

των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα του ΟΠΕΚΑ.

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην σιτίζονται τα παιδιά τους. Από οικογένειες, που από την περίοδο της κρίσης και μετά βιώνουν σκληρές συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει η Άννα Ευθυμίου στο κείμενο της ερώτησης.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, τόσο για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς.

Παραθέτοντας τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», η Άννα Ευθυμίου ερωτά τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων τι προτίθενται να κάνουν και πότε σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Σίτισης στους προαναφερόμενους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΣ

Σε επίπεδο επικράτειας δεν έχουν δοθεί ακόμα 54.000 σχολικά γεύματα, περίπου δηλαδή το 1/3 των συνολικών. Η κυβερνητική πλευρά αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές δυσκολίες και προσκόμματα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Είναι όμως τόσο ανυπέρβλητα τα εν λόγω προβλήματα που δικαιολογούν αυτές τις καθυστερήσεις;

Η ολοκλήρωση της παράδοσης των γευμάτων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο διανέμονται έχει φέρει τη σχετική διαδικασία πάρα πολύ πίσω.

Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού υπήρξε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι ύψους 41.000.000 ευρώ η αντιπολίτευση όμως από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι για να “τρέξει” ικανοποιητικά το πρόγραμμα απαιτούνται τουλάχιστον 71.000.000 ευρώ.

Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού είναι πολλοί (παραπάνω δηλαδή από μία εταιρία) γιατί, όπως τονίζεται από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν τις διαδικασίες “έτσι εξασφαλίστηκε η τόνωση των τοπικών οικονομιών, η ποιότητα των γευμάτων (που σχεδιάστηκαν από το γεωπονικό πανεπιστήμιο) και η αποφυγή του να καταλήξουν στα χέρια μίας και μόνης εταιρίας (που κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ξένη).

Στη σχετική δήλωσή της, η Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι “ακόμη δεν έχουν δοθεί 19.000 γεύματα στην Αθήνα και την Αττική, 24.600 γεύματα στην Μακεδονία, από τα οποία 18.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, 6.000 στην Πελοπόννησο και 1.500 στη Λέσβο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα