Αυστραλία: Αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλει εταιρεία κρουαζιέρας σε επιβάτιδα που νόσησε από Covid

Να αποζημιώσει πελάτη που νόσησε από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας καλείται η εταιρεία Carnival, σε μια απόφαση που θεωρείται ορόσημο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο ήταν «αμελής» στον χειρισμό της επιδημίας που ξέσπασε στο πλοίο «Ruby Princess» και συνδέθηκε με 28 θανάτους και περίπου 700 μολύνσεις.

Ειδικότερα, Αυστραλός δικαστής υποχρέωσε την Carnival να καλύψει τα ιατρικά

έξοδα ενός επιβάτη που προσβλήθηκε από Covid-19 σε ένα από τα πλοία της ως αποζημίωση για τον «αμελή» χειρισμό της επιδημίας σε μια απόφαση-ορόσημο για την ομαδική αγωγή, όπως γράφουν οι «Financial Times».

Ο δικαστής Angus Stewart κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πριν από την επιβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο «Ruby Princess» της Carnival από το Σίδνεϊ στις αρχές Μαρτίου 2020 η εταιρεία «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει» για τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό στο πλοίο και τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειές του, αλλά συνέχισε τις διαδικασίες.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στο πλοίο «Ruby Princess» συνδέθηκε με 28 θανάτους και περίπου 700 λοιμώξεις. Η Carnival κρίθηκε ότι ήταν «αμελής και παραβίασε το καθήκον φροντίδας της έναντι της Susan Karpik» της κύριας ενάγουσας στην υπόθεση, επειδή αποφάσισε να μην ακυρώσει την κρουαζιέρα.

«Ένα λογικό άτομο στη θέση της (σ.σ.: της Carnival) θα είχε ακυρώσει την κρουαζιέρα» ανέφερε ο δικαστής. Η απόφαση είναι η πρώτη νίκη σε ομαδική αγωγή κατά φορέα κρουαζιέρας παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Shine Lawyers, τη δικηγορική εταιρεία με έδρα το Μπρίσμπεϊν που εκπροσωπεί περισσότερους από 1.000 Αυστραλούς ενάγοντες στην αγωγή.

Τα πρωτόκολλα

Η Carnival κρίθηκε επίσης ότι προέβη σε «παραπλανητικές δηλώσεις» ότι ήταν «εύλογα ασφαλής» για τους επιβάτες της κρουαζιέρας καθώς ίσχυαν τα πρωτόκολλα ελέγχου και υγιεινής της, σύμφωνα με την περίληψη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Ο ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Carnival να καλύψει τα ιατρικά έξοδα της Karpik ύψους 4.423,48 δολαρίων συν τους τόκους, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «μη οικονομική ζημία» από την ήπια μόλυνση Covid-19 δεν ήταν επαρκής για να απαιτήσει την καταβολή αποζημίωσης.

Η Karpik, συνταξιούχος νοσηλεύτρια, είχε ζητήσει αποζημίωση άνω των 360.000 δολαρίων εν μέρει λόγω της οδύνης που προκάλεσε η δίμηνη παραμονή του συζύγου της Henry στο νοσοκομείο, αφού και αυτός προσβλήθηκε από το Covid-19 εν πλω.

Ενάγοντες στην αγωγή, η οποία χρηματοδοτείται από το δικαστικό ταμείο Balance Legal Capital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι και άλλοι επιβάτες καθώς και εκπρόσωποι που ενεργούν για λογαριασμό επιβατών που πέθαναν από κορωνοϊό και στενά μέλη των οικογενειών τους. Περίπου 2.651 επιβάτες έκαναν το 12ήμερο ταξίδι, από Αυστραλία για Νέα Ζηλανδία και επιστροφή.

Το «Ruby Princess» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η πηγή της επιδημίας κορωνοϊού στην Αυστραλία, η οποία έκλεισε τα σύνορά της για να αποτρέψει τη διάδοση του ιού. Μια έρευνα του 2020 από την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν «ασυγχώρητα και ανεξήγητα» λάθη που οδήγησαν στην επιδημία.

Η Carnival Australia δήλωσε ότι «εξετάζει» την απόφαση λεπτομερώς, προσθέτοντας: «Η πανδημία ήταν μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία της Αυστραλίας και καταλαβαίνουμε πόσο τραγική ήταν για όσους επλήγησαν». Η Vicky Antzoulatos, κοινή επικεφαλής των ομαδικών αγωγών στη Shine Lawyers, χαιρέτισε την απόφαση ως «νίκη» για την Karpik και κάλεσε την Carnival να «κάνει το σωστό και να αποζημιώσει όλους τους επιβάτες αντί να παρατείνει το θέμα με περαιτέρω δικαστικές διαμάχες».

Keywords
Αναζητήσεις
afstralia-apozimiosi-tha-prepei-na-katavalei-etaireia-krouazieras-se-epivatida-pou-nosise-apo-covid.htm
Τυχαία Θέματα