Εντονη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, λιγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδος καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα παγκόσμια δεδομένα για την οικονομία, αλλά και σειρά εταιρικών κερδών που αποδείχθηκαν χειρότερα του αναμενόμενου.

Ο βασικός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,04% στο άνοιγμα, με τους κλάδους της υγείας και των μέσων ενημέρωσης να οδηγούν την πτώση, ενώ οι μετοχές ενέργειας κερδίζουν λόγω της ισχυρής ανόδου των τιμών του αργού πετρελαίου. Οι μετοχές της Universal Music

σημείωσαν βουτιά μετά τα κέρδη της δισκογραφικής εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.. Αυτή την ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί κατά 0,2% στις 432,52μονάδες.

Ο δείκτης είχε συνολικά μια υποτονική εβδομάδα, αλλά οδεύει προς τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Στις επιμέρους αγορές, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,03%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με άνοδο 0,01%, o γαλλικός CAC 40 χάνει 0,86%, ο ιταλικός FTSE MIB  στο -0,09% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35  ενισχύεται κατά 0,24%.

Τα εταιρικά αποτελέσματα προκάλεσαν σημαντικές κινήσεις στις μετοχές μεμονωμένων εταιρειών, με τη Mercedes-Benz να υποχωρεί κατά 6% μετά την απώλεια των εκτιμήσεων και την επισήμανση δύσκολων συνθηκών στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Οι τράπεζες είχαν μια μεικτή εβδομάδα, με την Deutsche Bank να κερδίζει λόγω της βελτίωσης των προβλέψεων, ενώ η Barclays σημείωσε πτώση αφού προειδοποίησε για μελλοντικές δαπάνες περικοπής κόστους.

Η Remy Cointreau SA συγκαταλέγεται στους χαμένους της περιοχής, αφού μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις για τις πωλήσεις της, επικαλούμενη την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ για τα υψηλής ποιότητας αποστάγματά της. Η NatWest υποχώρησε επίσης, αφού έγινε ο τελευταίος βρετανικός πιστωτικός οργανισμός που μείωσε τις προβλέψεις για το περιθώριο κέρδους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ανακάτεψαν τον ανταγωνισμό για τις καταθέσεις. Η μετοχή της σημειώνει απώλειες 16%.

Η Air France KLM ανακοίνωσε σήμερα υψηλές επιδόσεις με άνοδο 31% στα κέρδη που σημείωσαν ρεκόρ στο 1,34 δισ. ευρώ

Οι επενδυτές παραμένουν επίσης επικεντρωμένοι στα μηνύματα της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια που θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τους οικονομικούς δείκτες, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν αυξημένες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο, πάνω από τις εκτιμήσεις, προκαλώντας νευρικότητα στο χρηματιστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σταθερά μετά από ένα πρωτοφανές σερί 10 αυξήσεων. Επανέλαβε τα μηνύματα γύρω από τα επιτόκια που βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα για να φέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο, εάν διατηρηθούν για «αρκετά μεγάλο διάστημα»

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC σε συνέντευξη Τύπου ότι η τράπεζα δεν έχει συζητήσει πότε μπορεί να έρθει η πρώτη μείωση των επιτοκίων και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «εντελώς πρόωρο».

«Προς το παρόν λέμε ότι είμαστε σταθεροί και πρέπει να παραμείνουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σήμερα δημοσιεύονται τα στοιχεία των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, που αποτελεί πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ασίας και του Ειρηνικού σημείωσαν ανάκαμψη από το sell – off της Πέμπτης, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ ήταν υψηλότερα.

Keywords
Αναζητήσεις
entoni-nevrikotita-sta-evropaika-chrimatistiria.htm
Τυχαία Θέματα