Αυστηρά μέτρα Κόντε στην Ιταλία – “Μέσα” από τις 22.00 -Μέτρα και στην Ολλανδία

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία θέλουν τον Πρωθυπουργό Giuseppe Conte να είναι έτοιμος να υπογράψει το κυβερνητικό διάταγμα με τα νέα περιοριστικά μέτρα για την μάχη κατά του δεύτερου κύματος CoViD-19, το οποίο στην Ιταλία προκαλεί περίπου 30 χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Αναλυτικά, με βάση τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ,

τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα εξής:

τίθεται σε ισχύ μια κλίμακα με 3 στάδια υγειονομικής κρισιμότητας: ‘κόκκινο’, ‘πορτοκαλί’ και ‘πράσινο’Κόκκινες περιφέρειες: Lombardia, Piemonte, Calabria, ίσως Valle d’Aosta, Alto Adige και Campania

Κλείνουν τα σχολεία μέχρι την πρώτη γυμνασίου, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προβούν σε e-learning (εξ αποστάσεως). Κλείνουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες. Παραμένει ανοιχτός ο παραγωγικός τομέας (βιομηχανίες) και οι βασικές υπηρεσίες (φαρμακεία και super market). Οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών αλλά και σε επαρχιακό και δημοτικό επίπεδο απαγορεύονται.

Στις κόκκινες περιφέρειες θα επιβληθούν τοπικά 15μερα lockdown αν υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Πορτοκαλί περιφέρειες: Puglia, Liguria και Veneto

Κλείνουν τα εστιατόρια, παραμένουν ανοιχτά κουρεία και κέντρα αισθητικής. Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά μέχρι την τρίτη γυμνασίου. Οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών απαγορεύονται, ενώ επιτρέπονται αυτές σε επαρχιακό και δημοτικό επίπεδο.

Πράσινες περιφέρειες: όλες οι υπόλοιπες

Τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά τα σαββατοκύριακα. Οι μετακινήσεις θα επιτραπούν εντός της ίδιας της περιφέρειας ή μεταξύ των πράσινων περιφερειών, αλλά μέχρι την αρχή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Τα νέα μέτρα στην επικράτεια

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια:

κλείνουν όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι (μέτρο που φέρνει οικονομική υποστήριξη 9 δισ Ευρώ από την αρχή του έτους, με βάση τον Υπουργό Τουρισμού κ. Franceschini)κλείνουν και οι αίθουσες τυχερών παιγνίων‘ταβάνι’ στο 50% στην χωρητικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ιταλίακαι παράλληλα ενίσχυση της τηλεργασίας όποτε και όπου είναι εφικτό και εφαρμόσιμοεπιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματαεπαναφέρεται το έντυπο προσωπικής δήλωσης κατά την διάρκεια της απαγόρευση της κυκλοφορίας ή γιακαθημερινή κυκλοφορία στις κόκκινες και πορτοκαλί περιφέρειες, το οποίο και θα χρειαστεί αν υφίσταται λόγος εργασίας, υγείας ή επείγον περιστατικόκλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίουόπου δεν ανακοινώθηκαν αλλαγές, ισχύουν τα μέτρα του προηγούμενου διατάγματος

Τα μέτρα πάρθηκαν ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις με τοπικούς φορείς και ειδικούς. Προηγήθηκε έντονη διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών, κυρίως σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πολλές οι ψηφιακές συναντήσεις με τους περιφερειάρχες, με πολλά δύσκολα μέτωπα, π.χ. ο Toti, της Liguria, και ο Bonaccini της Emilia-Romagna, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε και την θετικότητά του στον κορονοϊό.

Γνώμονας όλων είναι η λαϊκή οργή, η οποία τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκε συχνά με πορείες και βίαια επεισόδια σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, από Νάπολι έως Ρώμη και Μιλάνο. Ο φόβος πολλών είναι πως οι ήδη πληγωμένες επιχειρήσεις τους θα κλείσουν σύντομα λόγω κρίσης.

Στις 2 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Conte, κατά την διάρκεια παρέμβασης του στο Ιταλικό κοινοβούλιο, είχε προαναγγείλει πως αυτή τη φορά τα μέτρα δεν θα είχαν χαρακτήρα ολικού lockdown. Η μελέτη των δεδομένων επιτρέπει την δυνατότητα επέμβασης με ‘χειρουργική ακρίβεια’ στις πιο χτυπημένες από το CoViD-19 περιοχές χωρίς να εφαρμοστούν γενικευμένα μέτρα στην επικράτεια.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από Πέμπτη 5 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου. Αναμένεται επίσημο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Conte σήμερα το βράδυ.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 36.330 νέα κρούσματα της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, πολύ λιγότερα από το ρεκόρ των 52.518 κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, Δευτέρα, αλλά οι 854 ημερήσιοι θάνατοι που είχαν σχέση με την ασθένεια είναι ο βαρύτερος απολογισμός μετά την 15η Απριλίου.

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τους 416 θανάτους που αναφέρθηκαν χθες, Δευτέρα και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται τώρα σε 38.289.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στο εξής σε 1.502,763, ο πέμπτος υψηλότερος παγκοσμίως.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία θα ενισχύει τη μερική καραντίνα που έχει επιβάλει σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την πανδημία της Covid-19, κλείνοντας τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τους ζωολογικούς κήπους και άλλους χώρους που δέχονται κοινό για δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

“Τα πράγματα δεν πάνε άσχημα, ούτε όμως πάνε καλά“, εξήγησε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Ο αριθμός των κρουσμάτων (μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό) πρέπει να μειωθεί πιο γρήγορα. Είναι ένα δύσκολο μήνυμα, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση”.

Τους τελευταίους μήνες, η Ολλανδία υιοθέτησε πιο ελαφρά μέτρα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, αλλά έχει πληγεί σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη.

Οι αρχές κάνουν λόγο για “καραντίνα” αλλά η χώρα δεν υπόκειται σε περιορισμούς των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στις 14 Οκτωβρίου αποφασίστηκε το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και “coffeeshops” που πωλούν κάνναβη. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική.

Το μέτρο απέφερε καρπούς αλλά ο Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν αρκεί.

“Προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι επαφές, όλα τα κτίρια που είναι ανοιχτά για το κοινό καθώς και εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι συναθροίσεων πρέπει να κλείσουν για δύο εβδομάδες”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα