ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Μία αναφορά του Πρωθυπουργού στις «αδρανείς καταθέσεις» που βάσει νέου νόμου τον Ιανουάριο θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δεν έτυχε της ανάλογης του μεγέθους δημοσιότητας.

Αδρανείς λοιπόν καταθέσεις, είναι οι καταθέσεις σε τράπεζες που ανήκουν μάλλον σε λογαριασμούς πεθαμένων, καθώς έχουν να κινηθούν πάνω από 20 χρόνια. Είναι επίσης πιθανό, οι λογαριασμοί αυτοί να μην είναι σε γνώση των κληρονόμων τους, οι οποίοι φυσικά, αν γνώριζαν

την ύπαρξή τους, δε θα τους είχαν – σε τέτοιες εποχές μάλιστα – σε αδράνεια. Η Κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το Κατοχικό Νομοθετικό Διάταγμα 1195 του 1942, σύμφωνα με το οποίο οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους περιέχονται οριστικά στο Δημόσιο εφόσον δεν αναζητηθούν από τους δικαιούχους τους για μια 20ετία.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς και επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη είχε επιχειρηθεί να βρεθούν και να δημευτούν λογαριασμοί καταθέσεων που δεν είχαν παρουσιάσει κίνηση επί 20ετία. Τότε όμως, είτε … λεφτά υπήρχαν είτε … βρέθηκαν από αλλού, οπότε το θέμα πάγωσε.

Το υπουργείο Οικονομικών ανάθεσε σε ειδική ομάδα στελεχών να καταγράψουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που συμπλήρωσαν 20ετία ακινησίας το διάστημα από 1/1/1991 έως 31/12/2011 προκείμενου να περιέλθουν στα κρατικά ταμεία. Ο συντονισμός της ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό, έχει ανατεθεί στον Κωνσταντίνο Τσαμαδιά, Αν. Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του νέου Σχεδίου Νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομίες.

Στον τομέα των κληροδοτημάτων, στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 10.000 κληροδοτήματα, από τα οποία όμως περισσότερα από τα μισά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκκαθάρισης, χωρίς δηλαδή να έχουν αρχίσει να επιτελούν το σκοπό για τον οποίο έχουν διατεθεί από τους εντολείς τους.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύνταξη Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών, η απλοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά τις σχολάζουσες κληρονομίες και τον διορισμό κηδεμόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την ταχύτερη εγγραφή των δημοσίων εσόδων.

Ο συντονισμός της ομάδας εργασίας για το θέμα των Εθνικών Κληροδοτημάτων έχει ανατεθεί στον Κωνσταντίνο Μαγουλά, Καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου και για το θέμα των Κληρονομιών που σχολάζουν, στον Χρήστο Αυγουλά, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, το δημόσιο προσδοκά τα επόμενα χρόνια να εισπράξει από αδρανείς καταθέσεις που θα αποδοθούν στο δημόσιο, αξιοποίησης σχολαζουσών κληρονομιών και εθνικών κληροδοτημάτων ποσό που μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα