ΙΤΑΛΙΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΟΝΤΙ – “ΔΥΝΑΤΟΣ” Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Η ώρα των αποφάσεων για τον Μάριο Μόντι έφτασε.

Μετά την έγκριση από τη Γερουσία του προϋπολογισμού λιτότητας της περιόδου 2013-2015 και την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την παραίτηση της κυβέρνησης υπό τον «καθηγητή» και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 24 Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς.

Την Πέμπτη η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό με ψήφους 199 υπέρ, 55 κατά και δέκα αποχές, με το κόμμα του Μπερλουσκόνι να ψηφίζει υπέρ, όπως και το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και

το κεντρώο UdC.

Η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή την Παρασκευή, όταν και αναμένεται να εγκριθεί ομοίως ο προϋπολογισμός, κάτι που αντιστοιχεί μεν με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πλην όμως αυτή τη φορά θα σημάνει την απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφού ο Μάριο Μόντι έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να παραιτηθεί αμέσως μόλις «περάσει» και τυπικά το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συνέταξε και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το αργότερο ως το βράδυ της Παρασκευής ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 Φεβρουαρίου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα λύσει τη σιωπή του αναφορικά με τις προθέσεις του για το πολιτικό του μέλλον. Και όπως όλα συνηγορούν θα στηρίξει μεν ένα κεντρώο συνασπισμό, το ερώτημα όμως που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι το κατά πόσον θα κατέβει ο ίδιος ως υποψήφιος επικεφαλής κεντρώου σχήματος, κόντρα στην δεξιά του Μπερλουσκόνι.

Μιλώντας την Πέμπτη σε εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat σε εργοστάσιο στην πόλη Μέλφι, ο Μάριο Μόντι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ΚΟΝΤΡΑ στις «δεξιές» υποσχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και κυρίως κατά της ρητορικής του τελευταίου περί της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά μίλησε για τον «κίνδυνο να χαραμιστούν οι θυσίες των Ιταλών εάν οι ψηφοφόροι δελεαστούν από μη ρεαλιστικές προεκλογικές υποσχέσεις»!

Αυτήν ακριβώς την επωδό Μόντι εξέλαβαν τα ιταλικά ΜΜΕ ως μια πρώτη ένδειξη της απόφασής του (;) να κατέβει τελικά στον πολιτικό στίβο, αυτή τη φορά όχι ως μεταβατικός και τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Και ήδη άρχισαν τα σενάρια για μια κόντρα Μόντι-Σίλβιο, ο «Προφεσόρε» κόντρα στον «Καβαλιέρε»…

Από την άλλη είναι γνωστό τοις πάσι πως Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν τον Μόντι να μην περιορισθεί στην απλή υποστήριξη ενός κεντρώου συνασπισμού, αλλά να κατέβει ο ίδιος για πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να «αφοπλίσει» την «απειλή» Μπερλουσκόνι!

Δεν πρέπει εξάλλου να περάσει απαρατήρητη η συνάντηση που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του κόμματος του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc και τον πρόεδρο της Ferrari (!) Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο που έχει συστήσει ένα νέο κεντρώο πολιτικό σχήμα, την «Μελλοντική Ιταλία» (Italia Futura). Αυτή η συνάντηση έγινε προκειμένου να πεισθεί ο Προφεσόρε να ηγηθεί των κεντρώων δυνάμεων της χώρας.

Αν πάντως δεν κατέβει ο ίδιος επικεφαλής, τότε «παίζει» το σενάριο να στηρίξει τα κεντρώα κόμματα και σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία δεν θα έχει τον πρώτο ρόλο η κεντροδεξιά, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας!

Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, ο Μπερλουσκόνι έχει εστιάσει στο να αποδυναμώσει μια πιθανή υποψηφιότητα Μόντι τονίζοντας πως θα ήταν «ηθικά αμφιλεγόμενη» μία τέτοια υποψηφιότητα.

Όσον αφορά τις ισορροπίες δυνάμεων στην πολιτική σκηνή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι – αν κατέβει μόνο του – ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 35% και σε μια συνεργασία της Αριστεράς με το κόμμα Αριστερά-Οικολογία-Ελευθερία του Νίκι Βέντολα περί το 40%.

Στην αντίπερα όχθη μια πιθανή συμμαχία του κόμματος του Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά ίσως συγκεντρώσει ποσοστά ικανά να «μπλοκάρουν» τον έλεγχο της Γερουσίας.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών δημοσίευε την έκθεσή της για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και ουσιαστικά σκιαγραφούσε μια κατάσταση συναγερμού.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται πως «η οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει», καθώς η εσωτερική κατανάλωση στη χώρα υποχώρησε κατά 3,2% φέτος και κατά 1% το 2013, ενώ οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν κατά 8%.

Το δημόσιο χρέος της χώρας φέτος και το 2013 θα πλησιάσει το 126% του ΑΕΠ ενώ ενδέχεται να αρχίσει να μειώνεται μετά το 2014.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα