Task Force: Τεχνική βοήθεια ή δημόσιες σχέσεις;

Η δημιουργία της Task Force ήταν μία ιδέα του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δέχθηκε με ενθουσιασμό ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η πρόθεση ήταν να βοηθηθεί η Ελλάδα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και να επιταχυνθεί η απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων. Η απόφαση δημιούργησε εύλογες προσδοκίες μιας και κανείς

δεν αμφιβάλει ότι η χώρα μας έχει πολλά να διδαχθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Εχουν περάσει πάνω από 18 μήνες από την εγκατάσταση της Task Force στην Ελλάδα, η δύναμή της αυξάνεται καθημερινά και είναι πια καιρός να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του έργου της. Δυστυχώς, ο απολογισμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα θετικός.

Τα πεπραγμένα της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα

Διαβάζοντας με προσοχή την τελευταία έκθεση προόδου της Ομάδας, πρέπει κανείς να σημειώσει τα εξής:

1. Οι αναφορές της Ομάδας Δράσης σε όλους σχεδόν τους τομείς είναι εξαιρετικά γενικόλογη, αναμασώντας απαιτούμενες δράσεις στους τομείς της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, της Υγείας, του Εσωτερικού Ελέγχου, της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης κ.λπ., που είναι ήδη εδώ και πολύ καιρό γνωστές. Οι δράσεις αυτές έχουν εντοπισθεί εδώ και δύο χρόνια τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη χειρότερα, έχουν ξεκινήσει πολύ πριν την εμπλοκή της Ομάδας.

2. Πολλές επιμέρους υπο-ομάδες δεν έχουν καν συσταθεί, με αποτέλεσμα κρισιμότατοι τομείς όπως η Υγεία και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση να παραμένουν σε αδράνεια.

3. Οσον αφορά στα μεγάλα έργα, γίνεται αναφορά στον γνωστό κατάλογο των 181 έργων προτεραιότητας, ο οποίος είχε συνταχθεί πριν την έλευσή της στην Ελλάδα, χωρίς πουθενά να γίνεται αναφορά στην πρόοδο των έργων ή – το βασικότερο – στη συμβολή της Ομάδας στην πρόοδό τους. Είναι γνωστό ότι η υπόσχεση του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ να πιέσει την ΕΤΕπ να αποδεσμεύσει πόρους για την επανεκκίνηση των έργων ελάχιστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έφερε.

4. Σχετικά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η έκθεση προόδου αναφέρει ότι βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, υπονοώντας ότι αυτό οφείλεται σε δικές της ενέργειες, πράγμα που από πουθενά δεν τεκμηριώνεται.

Αντίθετα, μετά από 18 μήνες η Task Force δεν έχει επιτύχει καν να απλουστευθούν οι εξαιρετικά πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες των Βρυξελλών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση. Η έκθεση αποφεύγει επίσης επιμελώς να αναφέρει ότι η απορροφητικότητα επιμέρους προγραμμάτων όπως αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είναι ο κατ’ εξοχήν τομέας της Task Force, βρίσκεται μόλις στο 13,5% με άμεσο κίνδυνο την απαξίωση του προγράμματος και την απώλεια πόρων.

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ;

Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται μία «λεπτομέρεια», η οποία με χαρακτηριστική επιπολαιότητα δεν ξεκαθαρίσθηκε από την αρχή: Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Η πομπώδης αναφορά του κ. Μπαρόζο σε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ άφηνε να εννοηθεί ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα