Στήνουν στον τοίχο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

-          Ναι, πρέπει να περιοριστεί και μάλιστα σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη που ξεποέρασε κάθε λογικό όριο τα τελευταία χρόνια και επιβάρυνε τα ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ ελλείμματα, κάνοντας πλούσιες τις φαρμακοβιομηχανίες και όλους όσοι, γιατρούς και φαρμακοποιούς, έπαιξαν στο μεγάλο αυτό παιχνίδι. Από το ένα όμως αυτό άκρο, η Ελλάδα, με τις εμμονές της τρόικας, κινδυνεύει να πάει στο ακριβώς αντίθετο: Να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι περισσότερα και να χαθεί από το χάρτη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι 20.000 θέσεις

εργασίας, παράλληλα με την εξαφάνιση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στον τομέα αυτό.

Η συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία, οδηγεί σε πλήρη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές, εξαφανίζει από την αγορά τα επώνυμα γενόσημα και παραχωρεί τη θέση τους είτε στα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα των οποίων η πατέντα έχει ισχύ, είτε στα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενα φθηνά. Ο θρίαμβος δηλαδή των εισαγωγέων και η καταστροφή των παραγωγών!

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

-          Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Κωλέτης, αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία και μόνο, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα προκαλέσει τα εξής:

- αύξηση της δαπάνης, επειδή δεν επηρεάζονται τα προστατευμένα από πατέντα εισαγόμενα φάρμακα, μετατοπίζεται η συνταγογράφηση σε ακριβότερα φάρμακα και επιβάλλει σταδιακά ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά. Αυτό γιατί οι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφήσουν το φάρμακο που εμπιστεύονται, αντί κάποιας δραστικής με άγνωστη αποτελεσματικότητα. Έτσι θα συνταγογραφούν μόνο πρωτότυπα με προστασία πατέντου, όπου δραστική και εμπορική ονομασία συμπίπτουν.

- δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση, αφού τα γενόσημα θα απαξιωθούν και θα είναι προϊόντα χωρίς σήμα. Έτσι η αγορά θα μονοπωληθεί από τα εισαγόμενα με προστασία πατέντας ακριβότερα φάρμακα.

- αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες, αφού το μοναδικό κριτήριο θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Ο ήδη υποστελεχωμένος ΕΟΦ θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει, τη στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών φαρμάκων, κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με τα πιο προηγμένα συστήματα ελέγχου.

- διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, γιατί καμία εγχώρια παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να διαθέσει προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους. Έτσι, οι μεγαλοεισαγωγείς, χωρίς επενδύσεις στη χώρα μας και καταβολή φόρων και εισφορών θα διαλύσουν την αγορά προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές, θα εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό και μόλις το πετύχουν, θα πουλάνε σε ό,τι (πανάκριβη) τιμή θέλουν. Τότε όμως η χώρα θα είναι πλήρως εξαρτημένη από το ολιγοπώλιο που θα έχει εγκατασταθεί και θα αφορά μόνο εισαγόμενα φάρμακα, ενώ θα έχει υποστεί ένα διαρκές οικονομικό έγκλημα, αφού σήμερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου στα φάρμακα φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Εκτός από όλα αυτά όμως, το ίδιο μέτρο θα σημάνει δραστική υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας

Keywords
Τυχαία Θέματα