Γιατί δε κλείνει η συμφωνία; “Αγκάθι” η ανακεφαλοποίηση

Σημαντική εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στην αγορά.

Οι τράπεζες δεν συμφωνούν με κάποιους όρους και αυτό “ενεργοποίησε” την παρέμβαση της  τρόικα.

Έτσι, οι πληροφορίες, λένε πως στην  τηλεδιάσκεψη του υπουργού

οικονομικών με την τρόικα δεν θα συζητηθούν τα εργασιακά αλλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Να σημειωθεί πως εκτός απο αυτά τα ζητήματα αγκάθι παραμένει και η συμφωνία του χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013 έτσι ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αυξηθούν στο 9% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των ιδρυμάτων.

Το γεγονός ότι οι επενδυτικοί οίκοι αρνούνται να εγγυηθούν τις Αυξήσεις Κεφαλαίου, προκύπτει από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου,  κατά το οποίο δεν περιλαμβάνεται ο βασικός όρος που διεκδικούσαν οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών, δηλαδή οι εγγυήσεις ή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF που θα καθιστούσε δυνατή την εγγραφή των ελληνικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία (100%) και επομένως, θα μείωνε σημαντικά τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των

Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και το δημόσιο χρέος (κατά περίπου 5% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2012, από τα 50 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν τα συνολικά κεφάλαια του Δημοσίου για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτιμά ότι θα λάβει πίσω τα περίπου 16 δισ. ευρώ. Και αυτό σημαίνει απώλεια  34 δισ. ευρώ.

Η εγγραφή των ελληνικών ομολόγων στο 100% της ονομαστικής τους αξίας από τις τράπεζες, δεν έγινε δεκτή από την τρόικα, καθώς αντιδρά κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, οι αντιρρήσεις της τρόικας σχετίζονται και με το γεγονός ότι «κλείνει» η επαναγορά ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα