JP Morgan: Αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για τις ελληνικές τράπεζες – Περιθώρια ανόδου έως 35% – Νέες τιμές στόχοι

Μετά από μια αποχή σχεδόν δύο ετών λόγω COVID, κλιμάκιο της JP Morgan επισκέφτηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με στελέχη των τραπεζών, φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ειδικούς.

Η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη αποτελούν τα δύο κύρια σημεία στα οποία εστιάζει η JP Morgan

για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τις επαφές που πραγματοποίησαν στελέχη του αμερικανικού οίκου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs και μετά χρόνια πίεσης, η προσοχή του κλάδου στρέφεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αποδόσεων.

Οι διοικήσεις είναι αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τους στόχους για αποδοτικότητα κεφαλαίων (ROTE) 8-10% το 2022-23 και ενώ η JP Morgan καταγράφει κάποια αυξημένη προσοχή σε ό,τι αφορά το μέτωπο των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), άλλες κρίσιμες παράμετροι όπως οι προμήθειες και τα κόστη κινούνται καλύτερα απ’ ό,τι οι αρχικές προσδοκίες.

Έχουμε εδώ και καιρό δει τις ελληνικές τράπεζες ως ελκυστική ιστορία επαναξιολόγησης με βάση το ROTE, επισημαίνει στην έκθεσή της. Με τον δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TBV) τώρα κοντά στις 0,5 φορές το 2022, τη γενική αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων να έχουν σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί, το πρώτο σκέλος του trade έχει αποδώσει. Από εδώ και στο εξής η πιθανή βελτίωση του ROTE στο 8-10% και η αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν προς τις 0,7-0,8 φορές τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο, η απόρριψη ενεργητικού και οι πληρωμές μερισμάτων προσφέρουν «καθαρό ουρανό» για τις τράπεζες. Η Eurobank παραμένει το top pick για τον οίκο.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPEs, η JP Morgan σημειώνει ότι η μείωση, μέσω τιτλοποιήσεων, κινείται ταχύτερα απ’ όσο προβλεπόταν και οι κίνδυνοι εκτέλεσης στο μέτωπο αυτό από εδώ και στο εξής περιορίζονται.

Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha Bankκαι η Πειραιώς θα ακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η  JP Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου έως και 35% βλέπει στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών  διατηρώντας τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, πλην της Πειραιώς, για την οποία συστήνει ουδετερότητα (neutral).

Επισημαίνεται δε ότι τράπεζες και αρχές έχουν το νου τους ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι servicers που συνάντησαν τα στελέχη του αμερικανικού οίκου τονίζουν ότι οι οργανικές πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν νέο πτωχευτικό δίκαιο μειώνουν σταδιακά το κόστος εισπράξεων.

Αν ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη, οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) κατά 50-80 μονάδες βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα