FED-Νέα αύξηση επιτοκίων – Πάουελ: Είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε τη νίκη έναντι του πληθωρισμού

23:02 1/2/2023 - Πηγή: BankWars

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), για όγδοη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αν και η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες, η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός «έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, όμως παραμένει υψηλός».

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 6,5%

σε ετήσια βάση.

Τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον σε ένα εύρος 4,50-4,75%. «Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν μια μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής» ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed, ο Πάουελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει “σταθερά προσηλωμένη” στη μείωση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “έχουμε δουλειά ακόμη να κάνουμε” προκειμένου ο πληθωρισμός να επανέλθει στον στόχο του 2%, δίνοντας σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα συνεχιστούν.

Διατηρώντας τη γνώριμη ρητορική των τελευταίων τοποθετήσεών του, ο πρόεδρος της Fed τόνισε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός τόσο στους καταναλωτές όσο και στην αγορά εργασίας. “Χωρίς σταθερότητα των τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve αναγνώρισε φυσικά ότι υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στοιχεία αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και θετικές ενδείξεις στο μέτωπο της απασχόλησης, αλλά οι βασικές υπηρεσίες, εξαιρουμένης της στέγασης, δεν έχουν ακόμη δει αποπληθωρισμό, πρόσθεσε.

“Μπορούμε τώρα να πούμε νομίζω για πρώτη φορά ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληθωρισμού. Μπορούμε να το δούμε αυτό και το βλέπουμε πραγματικά στις τιμές των αγαθών μέχρι στιγμής”, δήλωσε, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται ουσιαστικά στοιχεία για την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

“Θα χρειαστούμε περισσότερα ουσιαστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί για να είμαστε σίγουροι ότι επιστρέφει προς τον στόχο”, δήλωσε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη αρκετή πρόοδος και είναι “πολύ νωρίς ακόμη για να γιορτάσουμε” και να κηρύξει η Fed νίκη έναντι του πληθωρισμού. “Θα ήταν πρόωρο. Θα ήταν πολύ πρόωρο να κηρύξουμε νίκη ή να πιστεύουμε ότι έχουμε πραγματικά επιτύχει”.

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να συνεχίσει να κινείται ανοδικά στις υπηρεσίες στέγασης, πριν υποχωρήσει.

“Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σε βάρος της αγοράς εργασίας”, τόνισε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε “πρώιμο στάδιο” χαλάρωσης του πληθωρισμού.

“Θα έλεγα ότι η εστίασή μας δεν είναι στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις αλλά στις συνεχείς αλλαγές όσον αφορά τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες”, ανέφερε, επισημαίνοντας: “Και κατά την κρίση μας δεν έχουμε επιτύχει ακόμη μια αρκετά περιοριστική πολιτική, γι’ αυτό λέμε ότι αναμένουμε πως θα συνεχιστούν οι αυξήσεις” των επιτοκίων.

Ερωτηθείς για το πού θα σταματήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σίγουρος.

“Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει” επανέλαβε για πολλοστή φορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και υψηλότερα του εύρους 5%-5,25% που έθεσε ως “ταβάνι” στις προβλέπεις του Δεκεμβρίου.

“Αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και συζητάμε για μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων ώστε φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλα περιοριστικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι, μάλλον, απαραίτητο; Διότι πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός”.

Ερωτηθείς, ωστόσο, εκ νέου για το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια, ο Πάουελ σημείωσε ότι είναι “σίγουρα πιθανό” η Fed να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της κάτω από το 5%. Η τελευταία αύξηση της Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 4,50%-4,75%.

Ο Πάουελ επανέλαβε επίσης σήμερα πως συνεχίζει να πιστεύει ότι η Fed μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% “χωρίς μια πραγματικά σημαντική ύφεση ή μια πραγματικά σημαντική αύξηση της ανεργίας”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι αναμένει ανάπτυξη φέτος, αν και με “χαμηλό ρυθμό”. “Η βασική μου υπόθεση είναι ότι θα υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα