Δημοσκόπηση: Παρά την ακρίβεια, στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – “Πρόβλημα” στο ΠΑΣΟΚ

22:55 1/2/2023 - Πηγή: BankWars

Στις 7,5 μονάδες διαμορφώνεται η “ψαλίδα” μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με 32,7% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακολουθεί με 25,2, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, που παρουσιάστηκε

σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 2,8%.

Πάνω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Κασιδιάρη με 3,4%.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε στους πολίτες η MARC ήταν το πώς αξιολογούν το κυβερνητικό έργο οι πολίτες, τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές, η πρόθεση ψήφου, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο ενδεχόμενων εκλογών.

Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, στην πρώτη θέση με τεράστια διαφορά είναι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, με ποσοστό 83,5%, ενώ ακολουθούν τα εθνικά θέματα και οι σχέσεις με την Τουρκία με 36%.

Σχετικά μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με το 14,4% των ερωτηθέντων να το θεωρούν πολύ πιθανό και το 30% αρκετά πιθανό, ενώ το 32,6% το θεωρεί ελάχιστα πιθανό και το 21,1% καθόλου πιθανό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για τις υποκλοπές, με μεγάλο ποσοστό (56,9%) να πιστεύει ότι παρακολουθούνται και απλοί πολίτες

Η Marc επιχείρησε μία σύγκριση μεταξύ της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης – έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες για τη διαφθορά, διαμορφώνοντας με βάση τις απαντήσεις μία κλίμακα από το 1 ως το 10, όπου 1 είναι η «μηδενική διαφθορά» και 10 η «εκτεταμένη διαφθορά». Στη μέτρηση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε «βαθμό» 6,44 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 6,02. Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν κυρίως με βάση το τι ψηφίζουν.

Σχεδόν απόλυτα μοιρασμένες ήταν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν ήταν σωστή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, με το 43,4% να τη θεωρεί σωστή και το 44,4% λανθασμένη. Παρόμοια και η εικόνα για το ποιος ήταν ο κερδισμένος από τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, λαμβάνοντας ποσοστό 47,3% έναντι 32,6% του Αλέξη Τσίπρα και 30,6% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ανάλογη και η εικόνα στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται με 16,6 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, με 48,7% έναντι 32,1%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο ερώτημα αν συμφωνεί να απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Κασιδιάρη, με το 73,8% των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, και η άποψη των πολιτών για το ποιο είδος Κυβέρνησης προτιμούν, με το 32,6% να προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 16,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 15,2% να θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ και το 19,8% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα