FED – Τζ.Γέλεν: “Προσεκτική” αύξηση επιτοκίων στους προσεχείς μήνες

Σε ομιλία της στο Harvard University η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζ.Γέλεν δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα ήταν πιθανότατα “κατάλληλη” τους επόμενους μήνες και σημείωσε ότι “η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται” παρά την αδύναμη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους και την σχετικά αδύναμη ανάπτυξη στο τέλος του 2015.

“Η ανάπτυξη φαίνεται να ενισχύεται και εάν αυτό

συνεχιστεί και η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται – και περιμένω και τα δύο να βελτιωθούν – θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση για την Fed να αυξήσει σταδιακά και με προσοχή τα επιτόκια”, ανέφερε

Διευκρίνισε ότι αυτό αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες σημειώψνοντας όμως ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι πολύ προσεκτική στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να μην επιβαρύνει την οικονομία.

Πρόσθεσε ότι εάν η οικονομία αποδυναμωθεί, η Fed έχει “πολύ μικρά περιθώρια” σε αυτό το σημείο να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό εργαλείο της μείωσης των επιτοκίων για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Επισήμανε ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεση της νέα εργαλεία, όπως τις αγορές πιο μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα