CNBC: Ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα – Το φιλοευρωπαικό “Ποτάμι” εγγύηση για μετά τις εκλογές!

10:02 9/4/2014 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μια βασική ένδειξη ότι είναι ευπρόσδεκτη για μια ακόμη φορά από τους επενδυτές.

“Η Ελλάδα επέστρεψε”, διακηρύσσουν οι αναλυτές της Credit Suisse. Μετά από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα λιτότητας σύμφωνα με τους όρους των διεθνών δανειστών, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει

το ενιαίο νόμισμα.

Η χώρα αναμένεται να αντλήσει περίπου 2 δισ. από την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Η απόδοση επίσης αναμένεται κυμανθεί γύρω από το 5,4%, που πρόκειται για καλύτερη επενδυτική απόδοση από το τρέχον 4,79%, αφού οι ελληνικές αρχές θέλουν να προσφέρουν κάτι πιο ελκυστικό στους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές του CNBC στην Αθήνα.

Η Ελλάδα δίνει τώρα ένα σαφές μήνυμα για την επιστροφή της πίστης στη χώρα, η οποία λιγότερο από δύο χρόνια πριν, φαινόταν να είναι μια χαμένη υπόθεση. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που επίσης έλαβαν βοήθεια από την τρόικα, έκαναν προσεκτικές κινήσεις επιστροφής στις αγορές κατά τους τελευταίους μήνες.

Η ζήτηση για τα νέα ελληνικά ομόλογα από τους διεθνείς επενδυτές αναμένεται να είναι ισχυρή.

Το 2013 καταγράφηκαν περισσότερες εισροές χρημάτων από ότι εκροές, γεγονός που έμοιαζε αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια, κυρίως χάρη στον τουρισμό.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν αποτελεί ακόμη ένα ασφαλές στοίχημα, με την οικονομική ανάπτυξη να εξακολουθεί να χωλαίνει. Η Ελλάδα καταγράφει υποαπόδοση σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
“Οι πιο δυναμικοί και εξαγωγικοί τομείς της βιομηχανίας, κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο (του 2014),” σύμφωνα με τον Daniele Antonucci, ανώτερο οικονομολόγο της Morgan Stanley.
“Ωστόσο, το momentum εξακολουθεί να εμφανίζεται αρκετά αδύναμο και το PMI μεταποίησης, που βρισκόταν πάνω από το όριο του 50, είναι τώρα κάτω από αυτό, σε έδαφος «ύφεσης».”

Οι εκλογές, που θα διενεργηθούν είτε αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2015, μέσα σε τρία χρόνια από την τελευταία θυελλώδη εκλογική αναμέτρηση, φαίνονται όλο και πιο πιθανές, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώνεται. Υπάρχει μια αυξανόμενη υποστήριξη για το νέο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα Ποτάμι, το οποίο θα πρέπει να αποκαταστήσει την πίστη ότι η χώρα θα παραμείνει τμήμα της ευρωζώνης.

Υπάρχει ακόμη, ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 10-20 δισ. ευρώ, κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Η επιστροφή στην αγορά ομολόγων είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του κενού.

Original article: CNBC: Ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα – Το φιλοευρωπαικό “Ποτάμι” εγγύηση για μετά τις εκλογές!.

Keywords
Τυχαία Θέματα