Ο Πούτιν κάνει μπάργκο σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (. . .) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή της ρωσικής προεδρίας.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα αγαθά η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευθεί και τα οποία παράγονται στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα, καθώς το διάταγμα της Ρωσίας αφορά το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά θα υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος και στην χώρας μας, καθώς θα σταματήσει η εξαγωγή γεωργικών προϊόντων.

Ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές

Το συγκεκριμένο μπλόκο προκαλεί ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία μέσω Πολωνίας.

Το διάταγμα της ρωσικής προεδρίας δεν εξαιρεί την Ελλάδα καθώς αφορά το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε., η οποία έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Mετά την είδηση του εμπάργκο,νωρίς το βράδυ της Τετάρτης συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Μπλόκο και στην εισαγωγή ζώων από την Πελοπόννησο

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το απόγευμα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική Εποπτεία της Ρωσίας ανακοίνωσε περιορισμούς στην εισαγωγή ζώντων βοοειδών και προβάτων από την Πελοπόννησο και την περιοχή Λάτιο της Ιταλίας, λόγω των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ίδιοι περιορισμοί τίθενται προσωρινά, από αύριο 7 Αυγούστου, για ζώα και γενετικό υλικό από την περιοχή Χάσκοβο της Βουλγαρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα