Τρόικα, τράπεζες, ανασχηματισμός και χαράτσι: Ο «λαβύρινθος» του Σαμαρά

Ισορροπία ανάμεσα στους κυβερνητικούς του εταίρους και στις απαιτήσεις της τρόικας αναζητεί ο πρωθυπουργός. Το Μαξίμου καίγεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για τον… ανασχηματισμό.

Εν αναμονή της άφιξης των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και των απαντήσεων που θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση για όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά προκειμένου να εκταμιευθεί τόσο η δόση των 2,8 δισ. όσο και η μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς

έχει στη διάθεσή του 72 ώρες μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα προκειμένου να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ισορροπήσει ανάμεσα στο «αντάρτικο» των κυβερνητικών του εταίρων και στα αιτήματα της τρόικας.

Πρωταρχικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να περάσει αυτή η συζήτηση με την τριμερή χωρίς «μεγάλη φασαρία» προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα ότι η κυπριακή κρίση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λειτουργεί ως ντόμινο και για την Ελλάδα, κάτι που ωστόσο κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, αφού η τρόικα και στην επίσκεψη του Μαρτίου υποτίθεται ότι θα έκανε μία περίπου… τυπική συζήτηση με την Αθήνα ωστόσο αποχώρησε έχοντας αφήσει ένα σωρό ανοιχτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr o πρωθυπουργός στις συζητήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο –οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή με τον Γ. Στουρνάρα ο οποίος θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη το πρωί– επέμεινε ιδιαίτερα στη θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης – διαδικασία που εξελίσσεται με προβληματικούς ρυθμούς προκαλώντας έτσι αλυσιδωτά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς με μεγάλες επιπτώσεις στο δείκτη της ύφεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει σήμερα στοιχεία για την εξόφληση των οφειλών προς τους ιδιώτες –διαδικασία που όπως είπε και στη RealNews– εξελίσσεται με δυσκολίες μεν, ικανοποιητικά δε, ενώ δεν αποκλείεται με την ευκαιρία αυτή το οικονομικό επιτελείο να ξεκαθαρίσει για ακόμη μία φορά ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ως προς την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, παρά τις συνεχιζόμενες περίεργες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ – δηλώσεις οι οποίες αποδοκιμάστηκαν από όλο τον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνον.

Παρά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες από τους κυρίους Βενιζέλο (ανασχηματισμός) και Κουβέλη (χαράτσι) ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου αφού η Αθήνα έχει παραδώσει πολλές προτάσεις και εναλλακτικές στην τρόικα για το θέμα του χαρατσιού που όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εισπράττεται μέσω ΔΕΗ έως το τέλος του 2013 – αφού οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν συζητείται σε αυτή τη φάση από την τριμερή των δανειστών. Οι εναλλακτικές προτάσεις που όλες οδηγούν σε αύξηση του φόρου στη μεγάλη ακίνητη περιουσία προκειμένου να μην υπάρξει «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα, επεξεργάστηκαν και κατατέθηκαν στην τρόικα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο το τι θα γίνει με το σχέδιο Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων αν και αρχικά είχε δοθεί η εικόνα πως η τρόικα δεν απορρίπτει το νέο σχέδιο των οργανογραμμάτων που στο «βάθος» δείχνει απολύσεις αφού περιγράφει ευθέως κατάργηση οργανικών θέσεων. Τα προβλήματα με τη σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων παραμένουν άλυτα. Σε συγκεκριμένα υπουργεία (μεταξύ των οποίων το Οικονομικών και Δικαιοσύνης) τα πειθαρχικά είναι ανενεργά και αυτό παρά το γεγονός ότι την τελική ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών λειτουργών σε αυτά την έχει ο… Αντώνης Ρουπακιώτης.

Χωρίς να έχει πολλά επιχειρήματα για την αναδιάρθρωση του δημοσίου, η κυβέρνηση περιμένει και πάλι την τρόικα για να κάνει την τελική όπως όλα δείχνουν συζήτηση ως προς τις δόσεις για εφορία και ταμεία όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι πληροφορίες του real.gr επιμένουν πως στις έως τώρα συζητήσεις εκ μέρους των δανειστών δεν υπήρχαν αντιρρήσεις σε αυτά τα θέματα, όπως έγινε από την πρώτη στιγμή για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –θέμα που η κυβέρνηση θέλει να ξαναβάλει στο τραπέζι ενόψει της τουριστικής περιόδου– ωστόσο το «αγκάθι» του δημοσίου όπως φαίνεται έχει κοστίσει πολύ στη διαπραγματευτική της ισχύ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και παρά το… ζωηρό ενδιαφέρον Βενιζέλου, ουδείς από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού συζητά περί ανασχηματισμού. Ενώ όλοι όσοι συζητούν καθημερινά μαζί του δεν έχουν την παραμικρή υπόνοια ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Σαμαράς έχει το πώς θα αλλάξει τώρα τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Η άποψη που επικρατεί σε προνομιακούς συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου από υπουργούς που θα πρέπει να χειριστούν διαπραγματεύσεις με την τρόικα που έχει κάνει κάποιος άλλος».

Πηγή: real

Keywords
Τυχαία Θέματα