Στην Αθήνα ο Γιούνκερ- Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση με Σαμαρά

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Ο Πρωθυπουργός θα έχει μαραθώνιο συναντήσεων με ξένους αξιωματούχους και ηγέτες με στόχο την αναστροφή του κλίματος για την Ελλάδα που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα κατά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Κατά το τελευταίο

διάστημα ο κ. Γιούνκερ ακολούθησε την τακτική του καρότου και του μαστίγιου απέναντι στη χώρα μας και το κλίμα αυτό αναμένεται να μεταφέρει και σήμερα στον Πρωθυπουργό. Προ δεκαπενθημέρου ο επικεφαλής του Eurogroup είχε δημιουργήσει αίσθηση δηλώνοντας ότι η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη είναι «τεχνικά δυνατή και διαχειρίσιμη» παρότι ο ίδιος δήλωσε ότι την απευχόταν.

Προχθές, ωστόσο, επιτέθηκε στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος ζήτησε να εξετάσει η ευρωζώνη μια διαδικασία αποπομπής από το ευρώ των χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Επικρίνοντας αυτές τις δηλώσεις ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της και η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι «πολιτικά ανεπίτρεπτη».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι στο ίδιο αυτό κλίμα θα κινηθεί ο κ. Γιούνκερ και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαμορφώσει θετικό κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του προσεχούς Οκτωβρίου που θα κρίνει τα επόμενα βήματα της χώρας μας.

Στην απογευματινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα εξετασθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα : από τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ως τον γενικότερο σχεδιασμό για  αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Γιούνκερ θα ζητήσει ενημέρωση για το γενικότερο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της ψήφισης και της εφαρμογής του πακέτου των 11,5 δις.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά ο κ. Γιούνκερ θα επικροτήσει την σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάρει μέτρα όσο επώδυνα και αν είναι αυτά ενώ παράλληλα θα εκφράσει τη σταθερή προσήλωσή του στην ευρωπαική πορεία της χώρας μας και θα στηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ συνοδεύεται από συνεργάτες του στο Eurogroup αποδεικνύει ότι δεν αποκλείεται να συζητηθεί από σήμερα και το επίμαχο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Είναι θετικό για τη χώρα μας ότι οι επαφές του Πρωθυπουργού με ξένους αξιωματούχους ξεκινούν με έναν «φίλο» της Ελλάδας και έπονται οι δύσκολες συνομιλίες με την  Άνγκελα Μέρκελ και τονΦρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να αποδείξει στους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ευελπιστώντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου θα δοθεί λύση θετική για τη χώρα μας. Ως θετική λύση θεωρείται η επιμήκυνσ

Keywords
Τυχαία Θέματα