Σημαντικές δεσμεύσεις και επισημοποίηση του ενδιαφέροντος των Κινέζων για το «Ελ. Βενιζέλος» στη συνάντηση Σαμαρά-Κετσιάνγκ

Άκρως παραγωγική ήταν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, στην πλατεία Τιέν αν Μεν, στο Πεκίνο, καθώς αμφότεροι ανέλαβαν σημαντικές δεσμέυσεις για συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Α. Σαμαράς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στο «σπίτι του λαού» στην πλατεία Τιεν αν Μεν από τον

Λι Κετσιάνγκ. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός κατά την προσφώνηση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς».

Ήταν η πρώτη φορά που από τα πιο επίσημα χείλη, εκφράστηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στους τομείς των υποδομών και θα κάνουμε ότι μπορούμε για τα ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε το 2015 οι εισαγωγές να φτάσουν τα 8 δισ δολάρια».

Επίσης ο κ. Λι Κετσιάνγκ έδειξε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λάδι, τα μάρμαρα και τα φάρμακα.

Παράλληλα τέθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές επιχειρήσεις με την γραφειοκρατία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην αντιφώνηση του σημείωσε πως «με το νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast tracκ» και πρόσθεσε «είμαστε εδώ να τα βλέπουμε όλα βήμα – βήμα για να διευκολύνουμε την συνεργασία μεταξύ των χωρών».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τώρα «το σημαντικό είναι να κάνουμε το follow up των όσων συζητήσαμε» και ο Κινέζος ομόλογος του απάντησε «αυτό ακριβώς επιθυμούμε και εμείς».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση να παραχωρείται άδεια παραμονής 5ετούς διάρκειας σε όσους κινέζους επιχειρηματίες επενδύσουν σε ακίνητα άνω των 250 χιλ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Κοραή

Πηγή: enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα