Αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τη Fitch

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγης (σε Β- από CCC) τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, προχώρησε η Fitch.

Η

Fitch αποδίδει την αναβάθμιση στην ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου και στο πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι στο εξής λαμβάνει υπόψη της για την αξιολόγηση του κλάδου μόνο τα θεμελιώδη των ίδιων των τραπεζών, καθώς θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει πια την ικανότητα να τις στηρίξει οικονομικά (με δεδομένο το μεγάλο πακέτο διάσωσης που έχει λάβει και την εξασθενημένη φερεγγυότητά του).

Όπως σημειώνει η Fitch, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων, στις επόμενες εβδομάδες, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής θα είναι πάνω από το 8%, της Eurobank στο 10,9%, της Alpha στο 13,9% και της Πειραιώς στο 14,3%.

Οι αναλυτές διαπιστώνουν βελτίωση των δικτύων και μεριδίων αγοράς της Alpha και της Τράπεζας Πειραιώς έπειτα από τις εξαγορές τους, ενώ σημειώνουν ότι έπειτα από την ακύρωση της συγχώνευσής της με την Εθνική, η Eurobank έχει χάσει έδαφος, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τέταρτη θέση της αγοράς. Τονίζεται, μάλιστα, ότι η τράπεζα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην προσπάθειά της να δημιουργήσει αξία εάν παραμείνει ανεξάρτητη, με δεδομένο το μικρότερο μέγεθος και δίκτυό της.

Πάντως, Εθνική και Eurobank ωφελούνται από τη γεωγραφική διαφοροποίησή τους, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εθνικής, με τη Finansbank, η οποία εξασφαλίζει καλές προοπτικές εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου. “Αυτό, σε συνδυασμό με το καλύτερο πιστωτικό προφίλ πιστωτικού ρίσκου σε σχέση με τους ανταγωνιστές, όπως δείχνουν οι καλύτεροι δείκτες ποιότητας ενεργητικού και οι χαμηλότερες προβλέψεις της BlackRock για ζημιές από δάνεια, εν μέρει αντισταθμίζουν τη σχετικά πιο αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής”, σημειώνει η Fitch.

Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εντονότερων πιέσεων στην ποιότητα ενεργητικού τους, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Εντοπίζει, παράλληλα, προκλήσεις στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και ενοποίησης, ειδικά με δεδομένες τις αδύναμες οικονομικές συνθήκες, καθώς οι προβλέψεις του κάνουν λόγο για ύφεση 4,3% φέτος.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα