Σαμαράς: Ελληνική Προεδρία ελπίδας

«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σαμαράς

στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, θα έχει σειρά επαφών, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες τον θέλουν να συναντάται και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου.
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών, κάτι που φαίνεται να αποτελεί πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να αντιμετωπίζει επίμαχα ζητήματα μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με πληροοφρίες του Mega, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι το «μοντέλο» της μονομερούς νομοθέτησης επιτυγχάνεται λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Φαίνεται ότι κάτι αντίστοιχο θα ακολουθηθεί και για την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που λήγει στις 31/12.
Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί στην εθνική άμυνα, ενώ θα κληθεί και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα θα αναφερθεί στην συμφωνία -μεταβατικού χαρακτήρα- που πέτυχε με την τρόικα για τα ΕΑΣ.
Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών επί του οποίου επήλθε ήδη συμφωνία μέσω των υπουργών Οικονομικών.
Όπως συμφωνήθηκε, την «μαύρη τρύπα» στις τράπεζες θα πληρώνουν πρώτα οι μεγαλομέτοχοι και οι μεγαλοκαταθέτες, εν συνεχεία θα υπάρξει περίβλημα προστασίας από τα κράτη και την ΕΕ, που θα καταλήγει όμως σε ένα ειδικό ταμείο για τις τράπεζες που θα δανειστεί για να μπορέσει να έχει ρευστότητα 50 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει και επίσημα από την Λιθουανία την προεδρία της ΕΕ και θα έχει την δυνατότητα να συναντηθεί και με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ αλλά και της συνόδου κορυφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα