Ο θερμιδομετρητής του μέλλοντος (Eικόνες-Βίντεο)

Μία αμερικανική εταιρεία πραγματοποιεί πειράματα για το φούρνο μικροκυμάτων-θερμιδομετρητή του μέλλοντος, μια συσκευή με τη βοήθεια της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να υπολογίζουν πόσες θερμίδες έχει ένα πιάτο φαγητό.

Η πρωτότυπη συσκευή, που κατασκεύασαν επιστήμονες από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της General Electric, χρησιμοποιεί τα μικροκύματα για να μετρά τη θερμιδική αξία (λίπος, περιεκτικότητα σε

νερό κ.ά) ενός τροφίμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Digital Trends, τα πειράματα διεξάγονται στο εργαστήριο της εταιρείας στην περιοχή Niskayuna της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να μετρήσουν με ακρίβεια το θερμιδικό περιεχόμενο ενός πιάτου φαγητού με το πάτημα ενός κουμπιού – χωρίς να έχουν αναλύσει συστατικά εκ των προτέρων.

Η συσκευή εκπέμπει μικροκύματα και ανιχνεύει συγκεκριμένες «υπογραφές» από κάθε τρόφιμο, με βάση το πώς ταξιδεύουν τα κύματα όταν συναντούν λίπος και μόρια νερού, χωρίς ωστόσο να «μαγειρεύει» το φαγητό.

«Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικροκύματα αντιδρούν πολύ διαφορετικά όταν συναντούν νερό και λίπος» ανέφερε ο δημιουργός της συσκευής Matt Webster.

Η πρωτότυπη συσκευή μπορεί να υπολογίσει τις θερμίδες ενός γεύματος χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο, επάνω στον οποίο η ερευνητική ομάδα εργαζόταν για πάνω από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον M.Webster η συσκευή δε χρειάζεται να γνωρίζει το συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ζάχαρης σε κάθε γεύμα, καθώς γι’ αυτό «φροντίζει» η μαθηματική εξίσωση.

Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη συσκευή περίπου 50 φορές και όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα