Έντεκα χρόνια μετά… η απόφαση για την οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του Prestige [εικόνες]

Η απόφαση για την υπόθεση του ναυαγίου του ελληνόκτητου δεξαμενοπλοίου Prestige, που προκάλεσε τη χειρότερη μόλυνση πετρελαιοκηλίδα, αναμένεται να εκδοθεί αύριο, έντεκα χρόνια μετά το πολύκροτο συμβάν.

Κατηγορούμενοι είναι δύο Έλληνες, ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, ένας Ισπανός που ήταν τότε επικεφαλής της ισπανικής διεύθυνσης εμπορικού ναυτικού και ένας Φιλιππινέζος αξιωματικός.

Η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει για τους κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης από πέντε έως δώδεκα χρόνια και επιβολή προστίμου 4,328 δισ. ευρώ υπολογίζοντας σε

αυτά το σύνολο των ζημιών, τα κεφάλαια που χρειάστηκαν για την αποκατάσταση της τεράστιας καταστροφής συν τους τόκους. Ανεξαρτήτως πάντως της απόφασης οι τρεις κατηγορούμενοι δεν θα φυλακιστούν επειδή είναι άνω των 70 ετών, ενώ ο Φιλιππινέζος διαφεύγει την σύλληψη και καταζητείται όλα αυτά τα χρόνια.

Το Νοέμβρη του 2002 το δεξαμενόπλοιο Prestige που μετέφερε 77.000 τόνους πετρελαίου εμφάνισε ρήγμα και αμέσως μετά διαρροή ενώ έπλεε εν μέσω καταιγίδας βορειοδυτικά της Ισπανίας. Η διεύθυνση εμπορικού ναυτικού της χώρας διέταξε την ρυμούλκυση του πλοίου στα ανοικτά, εκεί όπου αυτό κόπηκε στα δύο με επακόλουθο την διαρροή του πετρελαίου και την μόλυνση χιλίων επτακοσίων χιλιομέτρων ακτών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Ο πλοιοκτήτης και ο πλοίαρχος επέρριψαν την ευθύνη της περιβαλλοντικής καταστροφής στις Ισπανικές αρχές λόγω της εντολής ρυμούλκησης που αυτές έδωσαν. Ο Έλληνας πλοίαρχος Απόστολος Μαγκούρας 78 ετών σήμερα δήλωσε : «Το πλοίο είχε ρήγμα και το έστειλαν στα ανοικτά, στον ωκεανό, επρόκειτο για την χείριστη επιλογή. Μας εγκατέλειψαν πάνω σε ένα πλωτό φέρετρο, μας έστελναν να πνιγούμε».

Αντίθετα ο τότε επικεφαλής του Ισπανικού εμπορικού ναυτικού υποστήριξε την ενέργειά του ισχυριζόμενος ότι η εντολή για ρυμούλκηση του πλοίου στην ανοιχτή θάλασσα είχε σκοπό να περιορίσει την μόλυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα